OM eist twee jaar cel voor Amersfoorter die stiefkleindochters seksueel misbruikte

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - Het openbaar ministerie eist twee jaar gevangenisstraf tegen een Amersfoorter die wordt verdacht van seksueel misbruik van twee kleindochters van zijn toenmalige partner. Ook eist het OM dat hij niet meer in de buurt van de meisjes komt, zich psychisch laat behandelen en door de reclassering laat begeleiden. Van de geëiste 24 maanden cel zijn acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
De 58-jarige Willem van de V. zou de meisjes over intieme plaatsen op hun lichaam hebben gewreven en hen hebben gevraagd om seksuele handelingen bij hem te verrichten. Volgens de meisjes zou hun stiefgrootvader ook daadwerkelijk seks met hen hebben gehad, maar de officier van justitie vond dat laatste niet bewezen.

DOODSBEDREIGING

Een van de nichtjes zou ruim anderhalf jaar lang zijn misbruikt, het andere meisje een aantal maanden. Zij waren toen acht en negen jaar oud toen het begon. De ontucht kwam uit toen een van hen er in september vorig jaar met haar oma over sprak. De stiefopa gaf zich daarna aan bij de politie. Naar eigen zeggen deed hij dat uit schaamte en omdat hij met de dood was bedreigd. In de cel zou hij ook hebben geprobeerd om zelfmoord te plegen.
Willem van de V. gaf in de rechtszaal toe dat hij de meisjes op een onzedelijke manier had aangeraakt, maar volgens hem was dat slechts een keer gebeurd toen ze bij hem in bed lagen op een warme zomeravond. De officier van justitie vond echter voldoende bewezen dat het over een langere periode gebeurde als de meisjes bij hem en hun oma logeerden. In de zomerperiode was dat soms wekelijks.

FILMPJES

De meisjes werden door Van der V. gepaaid om bij hem in bed te komen liggen. Als zij dat niet wilden werden ze onder druk gezet, zeggen ze. Ook op de bank moesten ze hun broek omlaag doen en zouden ze zijn betast, als oma even de kamer uit was. Volgens de officier van justitie heeft hij op grove wijze het vertrouwen van de kinderen beschaamd in een omgeving waar zij zich juist veilig en beschermd moeten voelen.
De verdachte maakte ook met zijn telefoon filmpjes van de meisjes. Daarop is te zien hoe hij op hun borsten, billen en kruis inzoomt. De rechter vond het vreemd dat de man zich blijkbaar nooit afvroeg of hij misschien een ongezonde belangsteling voor hen had. Hij zegt zelf dat hij nooit eerder seksuele belangstelling voor kinderen heeft gehad.

LEVENSLANG BESCHADIGD

De nichtjes hebben psychisch flink te lijden gehad onder het misbruik. Ze zullen daarvoor langdurig behandeld moeten worden, zeggen de advocaten van hun ouders. De zorgeloze, lieve kinderen hebben nu last van boze, agressieve buien en opstandig gedrag. De ouders vragen enkele duizenden euro's schadevergoeding van de verdachte.
Van de V. is psychisch onderzocht, maar daarbij kon geen ziekelijke stoornis worden vastgesteld. Ook heeft hij nooit eerder iets dergelijks gedaan. Volgens de deskundigen is de man licht zwakbegaafd, maar volledig toerekeningsvatbaar. Tijdens de zitting zei hij meerdere malen enorm spijt te hebben van wat hij de meisjes en hun familie heeft aangedaan en dat hij wilde dat hij alles kon terugdraaien.
De rechtbank in Utrecht doet over twee weken, op 12 april, uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.