Amersfoort eist geheimhouding rond Koningsdag; wie praat riskeert 25.000 euro boete

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Wie uit de school klapt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding, meldt RTL Nieuws.
Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het zwanenmeer uitvoert, schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken. Opvallend is dat ook de ouders van kinderen die meedoen moesten tekenen.
In een nieuwsbrief van de dansschool staat: "De geselecteerde Dancekids en ouders die mee mogen doen aan Koningsdag 2019 hebben ook een geheimhoudingsplicht moeten tekenen. 'We houden dus allemaal stijf onze mondjes dicht' aldus burgemeester Bolsius. Maar dat we mee mogen doen is een feit!! Ook zijn de repetities in het geheim al begonnen."
Pauline de Jager, eigenaresse van de dansschool , zegt dat ze niet zoveel problemen heeft met de brief. "Ik zeg tegen ouders: heb het er gewoon over met je kind. Maar voor sommige kinderen is het lastig, zo kan een meisje niks tegen haar zusje zeggen."

BANGMAKERIJ

Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden mag zo'n dwangsom helemaal niet. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. "Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug", aldus Voermans.
De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule "in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken.''

ACHTERAF

De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. "Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog", aldus een gemeentewoordvoerder.
Dansschoolhoudster Pauline kijkt nu vooral uit naar de uitvoering, zegt ze bij RTL Nieuws. "Mensen reageren zó enthousiast als ze horen dat je mag optreden voor de koninklijke familie, dat ik niet alle details over de uitvoering kan vertellen is dan niet erg. Dat vertel ik normaal ook niet."
Ook acht omliggende plaatsen, waaronder Woudenberg, Leusden, Baarn en Barneveld hebben een inbreng bij de invulling van Koningsdag in Amersfoort. De gemeente heeft eerder wel al de route bekendgemaakt die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zullen afleggen. Ook het thema is bekend: Wij Amersfoort, waarbij volgens burgemeester Lucas Bolsius alle 120 nationaliteiten in de stad aan bod komen. Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.