Ophef over Amersfoortse 'Koningsdagboete': "zeer kwalijke zaak"

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - De gemeenteraad en het gemeentebestuur van Amersfoort zijn niet geïnformeerd over de boete van 25.000 euro die de gemeente Amersfoort oplegt aan inwoners die uit de school klappen over de organisatie van Koningsdag. De VVD noemt de dwangsom 'buitenproportioneel' en heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld.
Mensen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij de voorbereiding van Koningsdag, volgende maand in Amersfoort, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding. Als ze toch iets vertellen over de voorbereidingen, kan dat een boete opleveren van 25.000 euro. Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat zowel de gemeenteraad, als het college niet op de hoogte is van deze dwangsom.
VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema snapt dat het leuk is als het programma van die dag grotendeels een verrassing blijft, maar noemt de boete "buitenproportioneel". Hij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld en vindt dat de dwangsom van tafel moet. "Als dit geen 1 aprilgrap is, is het een zeer kwalijke zaak. Dit kan toch niet? Je gaat toch geen kinderen bang maken met een boete van 25.000 euro, als ze per ongeluk aan een klasgenootje vertellen dat ze voor de koning mogen optreden."

OVERDREVEN

GroenLinks, dat net als de VVD in het gemeentebestuur zit, wil weten wat er precies is afgesproken en noemt de boete 'overdreven'. Volgens Linda van Tuyl is "het logisch dat mensen in verzet komen". Ze zegt dat ze zich niet voor kan stellen dat deze boete gehandhaafd wordt als het gaat om bijvoorbeeld kinderen die meedoen aan een uitvoering. Fractievoorzitter Tyas Bijlholt van D66 spreekt van een 'zwaar middel'. "Dit klinkt als schieten met een kanon op een mug". Hij wil eerst de beantwoording van de schriftelijke vragen van de VVD afwachten.
De gemeente laat in antwoord op vragen van RTL Nieuws weten dat de geheimhoudingsverklaring 'een bezegeling is van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken.' Het boetebedrag komt volgens de gemeente voort uit soortgelijke contracten met bedrijven en ondernemers die gevestigd zijn langs de route.
De gemeente heeft RTL verder laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. "Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog", aldus een gemeentewoordvoerder.

'BOETE MOET ERUIT'

Volgens een woordvoerster is dit niet uniek, omdat ook de gemeente Tilburg dit zou hebben gedaan bij de organisatie van Koningsdag in 2017. Navraag van RTL bij de gemeente Tilburg leert echter dat dit alleen gold voor de organisatie en niet voor individuele deelnemers.
VVD-fractievoorzitter Flikkema is nu vooral benieuwd hoe burgemeester Bolsius gaat reageren. "Maar sowieso moet die boete eruit", zegt hij. "Ik snap heel goed dat je een deel van het programma geheim wil houden, of een verrassing wil houden. Ik denk dat iedereen daar ook best wel aan mee wil werken, maar door daar een boete van 25.000 euro tegenover te zetten, dat gaat echt te ver. Je mag best een signaal geven van: 'Jongens hou dit effe voor je', maar niet op zo'n manier."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.