Amersfoort schrapt Koningsdagboete: "Dit was niet de bedoeling"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De boete van 25.000 euro voor wie zijn mond voorbijpraat over Koningsdag in Amersfoort gaat van tafel, dat zegt burgemeester Lucas Bolsius tegen RTV Utrecht.
Medewerkers van de gemeente, maar ook vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben een verklaring moeten ondertekenen waarin staat dat ze de torenhoge boete moeten betalen als ze iets verklappen. De boete berust op een misverstand, blijkt nu.

TWEE VERSIES

De geheimhoudingsverklaring met de boete is opgesteld toen nog maar net bekend was dat de Koning zijn verjaardag in Amersfoort zou komen vieren. De gemeente wilde de informatie over de route en het programma geheimhouden vanwege de veiligheid. Om te voorkomen dat meewerkende bedrijven en organisaties die informatie zouden verspreiden, werd in januari de geheimhoudingsverklaring in het leven geroepen.
"Wij zijn met de organisatie van een groot evenement bezig. We zijn begonnen met een geheimhoudingsverklaring. Dat heeft te maken met bedrijven, sleutelfiguren en veiligheid. We hebben onvoldoende bekeken wat het zal betekenen voor mensen die meedoen met het programma", vertelt hij.
"Wat betreft de veiligheidsvraagstukken zullen we mensen die daar bij betrokken zijn wel aanspreken op de verklaring", voegt Bolsius er nog aan toe. Volgens hem hadden er twee versies van de geheimhoudingsverklaring moeten komen. Eentje mét en zonder boete: "Een verrassingselement van het programma is belangrijk, maar een boete is niet meer aan de orde. Alle mensen die mee gaan doen, alle kinderen, niet zenuwachtig worden, we gaan het herstellen."
Alle vrijwilligers zullen binnenkort een brief ontvangen waarin vermeld staat dat de boete wordt geschrapt.
VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema laat weten dat de eerder gestelde schriftelijke vragen over de Koningsdagboete in te trekken.
Koningsdagboete van de baan, vertelt burgemeester Bolsius

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.