Een app die hondenpoep herkent, WiFi-netwerk van duiven en 'flamivaars' geboren: geloof vandaag niet alles wat je leest

Bij Avonturenboerderij Molenwaard zouden er drie 'flamivaars' geboren zijn; een kruising tussen een ooievaar en een flamingo.
Bij Avonturenboerderij Molenwaard zouden er drie 'flamivaars' geboren zijn; een kruising tussen een ooievaar en een flamingo. © Ingezonden
PROVINCIE UTRECHT - Let op: je veter zit los! Het is vandaag oppassen geblazen voor grapgrage collega's en vreemde telefoontjes. Het is namelijk 1 april, de dag van de grap. Dus kan het zomaar zijn dat je vandaag in het ootje wordt genomen.
Bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgen ze bijvoorbeeld ieder jaar veel telefoontjes met de vraag of meneer de Beer of mevrouw de Leeuw aanwezig is. Daar hebben ze dit jaar iets op bedacht: wie vandaag naar de dierentuin belt, krijgt in een voicemailbericht te horen dat wanneer je belt voor iemand met de naam De Leeuw of P. Likaan, de grap gelukt is.
De dierentuin is niet het enige bedrijf dat zich steeds bewuster wordt van 1 aprilgrappen. Bedrijven spelen namelijk steeds vaker in op 1 april, vertelt marketingdeskundige Paul Moers. Soms op geslaagde wijze, zoals toen ijsmerk Ola twee jaar geleden aankondigde het beroemde Raketje te schrappen uit de productie.
"Dat was een buitengewoon leuke grap. Er kwamen enorm veel reacties op. Het is ook gedurfd, want je merk kan er schade door lijden als mensen denken: dan neem ik wel een ander ijsje. Ze namen hiermee dus een zeker risico en als je dat durft, heb ik daar veel respect voor. Vervolgens wordt er onwijs veel over je merk gesproken, goed voor het merk en de merkwaarde."

CROKY

Toch slaan bedrijven vaak juist de plank mis, vindt Moers. "Ik snap als geen ander dat commercie belangrijk is, maar je kunt je afvragen of ze niet doorslaan. De authenticiteit verdwijnt. Vroeger was 1 april toch met name iets van mensen onder elkaar, inmiddels hebben bedrijven het een beetje gekaapt. Als je er al voor kiest, bedenk dan een écht goede grap. Croky heeft dit jaar als grap een chips met pepermuntsmaak bedacht, moet je daar nu echt om lachen? Het is leuk gevonden, maar ook niet meer dan dat. Dan schiet het zijn doel een beetje voorbij."
In aanloop naar deze dag heeft ook de redactie van RTV Utrecht verschillende persberichten gekregen, die vermoedelijk niet volledig op de waarheid berusten. Zo liet Avonturenboerderij Molenwaard weten dat er drie 'flamivaars' geboren waren: een kruising tussen een ooievaar en een flamingo. Ook zou er een internationaal WiFi-netwerk gelanceerd worden, uitgevoerd via duiven (DuiFi) en zou er in Eemnes een "revolutionaire tool" ontwikkeld zijn: een app die hondenpoep op straat herkent door het mineraal fosfor.

PRORAIL

Ook ProRail kwam met een 1 aprilgrap: het spoorwegbedrijf zette een vacature uit voor 'overwegbewaker', om veiligheid rondom onbewaakte spoorwegovergangen te vergroten. Sluitingsdatum van de vacature: 31 maart 23.59 uur. De grap viel niet bij iedereen in goede aarde. "Smakeloos", vindt marketingdeskundige Moers. "Ik denk dat iedereen medelijden heeft met niet alleen de slachtoffers van een treinongeval, maar ook met de machinisten die iemand onder de trein hebben zien komen." ProRail laat in een reactie weten juist extra aandacht te willen vragen voor het probleem van onbewaakte spoorwegovergangen.

KANTOORGRAPPEN

Hoewel je je dus kunt afvragen of bedrijven met 1 april aan de haal moeten gaan, kun je vandaag natuurlijk wel je eigen vrienden of collega's in de maling nemen. Leon Tindemans, eigenaar van communicatiebureau TTM communicatie in Leerdam, schreef drie jaar geleden een blog met 24 manieren om je collega's op kantoor voor de gek te houden.
"Ieder jaar wordt het weer ontzettend goed gelezen en krijgen we er positieve reacties op. Een goede 1 aprilgrap moet vooral onverwachts zijn. Iets heel simpels, zoals een schaar vastmaken met een tie-wrap of een plakbandje onder de muis van een collega doen, geeft best een grappig effect om 8.30 uur 's ochtends op kantoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.