Haan terug op Johannes de Doperkerk in Wijk: "Het was geen gezicht"

WIJK BIJ DUURSTEDE - De Johannes de Doperkerk heeft haar haan weer terug. Het kunstwerk is de afgelopen maanden gerestaureerd en staat sinds vanmorgen weer op z'n plek, bovenop de kerk aan de Klooster Leuterlaan in Wijk bij Duurstede.
In augustus vorig jaar werd de gouden haan van de toren gehaald. De kerkhaan stond scheef en niet meer zo stevig. Daardoor kon hij bij harde wind naar beneden vallen en voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarnaast werd het ook tijd om de haan een grondige opknapbeurt te geven.
Trots laten de mannen de gerestaureerde haan zien
Trots laten de mannen de gerestaureerde haan zien © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Kerkbeheerder Menze de Graaf is blij dat de haan na een half jaar afwezigheid weer terug is op de Johannes de Doperkerk. "Elke keer als ik langskwam keek ik gauw weer naar beneden. Het was geen gezicht."

SYMBOLISCHE WAARDE

Vanmorgen kwam er een eind aan die lege toren; de haan is teruggeplaatst. Maar voordat dat gebeurde werd de kerkhaan ingezegend tijdens een speciale ceremonie. Niet alleen is de beheerder blij dat de kerk nu weer een haantje heeft, het heeft ook een symbolische waarde. "De haan is een ontzettend fel dier. De symboolwaarde ervan is dat hij beschermt tegen het kwaad", vertelt De Graaf.
Vanuit een bak aan een hijskraan kon de haan weer op z'n oude stekje geplaatst worden
Vanuit een bak aan een hijskraan kon de haan weer op z'n oude stekje geplaatst worden
Na de ceremonie en de inzegening zijn een aantal mensen in een bakje ophoog gegaan om de haan terug op z'n plek te zetten. Het was overigens al de derde poging om de haan terug te plaatsen. Vorige week nog werd het afgeblazen omdat het te hard waaide.
De gouden haan wordt bovenop de kerk gezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.