OM eist twee jaar in misbruikzaak Nieuwegeinse ex-Jehovagetuige

De ingang van de rechtbank in Utrecht.
De ingang van de rechtbank in Utrecht. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
NIEUWEGEIN - Het OM wil dat Nathan J. uit Nieuwegein twee jaar de gevangenis in gaat omdat hij zijn dochters jarenlang zou hebben misbruikt. De 52-jarige man was actief bij de Jehova's getuigen en is daar onlangs uit de geloofsgemeenschap gezet.
J. zou tussen 2005 en 2009 zijn dochters hebben misbruikt. In 2009 werd hij ouderling (geestelijk leider) bij de Jehova's getuigen. In 2016 deed een van de dochters aangifte tegen haar vader.
De gemeenschap van Jehova's getuigen heeft intern onderzoek gedaan naar de zaak. Dat leidde onder meer tot dadertherapie voor J.
Sinds vorig jaar zijn meerdere slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehova's getuigen naar buiten getreden. Sommigen betichten de geloofsgemeenschap ervan het misbruik te hebben toegedekt. Het OM heeft verschillende aangiften in onderzoek. Naar de geloofsgemeenschap zelf loopt geen onderzoek.

SPIJT

Nathan J. zei in de rechtbank dat hij spijt heeft van zijn daden. Hij is ongeneeslijk ziek en heeft naar eigen zeggen nog een jaar te leven.
Zijn uitstoting bij de Jehova's heeft hem beroofd van al zijn sociale contacten, die zich uitsluitend binnen de geloofsgemeenschap afspeelden. Een recent verzoek weer binnen de gemeenschap te worden opgenomen, is niet in behandeling genomen, zegt J.
Zijn advocaat zei geschrokken te zijn van van de eis van het OM. Zij vroeg zich af of J. met zijn ziekte nog wel een celstraf aankan en verzocht de rechtbank een taakstraf op te leggen. J. zelf kwalificeerde de eis als 'een doodvonnis'.
De rechter gaat over twee weken bepalen of J. daadwerkelijk schuldig wordt bevonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.