"Kwart van Utrechtse masteropleidingen weigert hbo'er"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bijna een derde van de masteropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs biedt studenten met een hbo-diploma 'geen enkele mogelijkheid' om in te stromen. Bij de Universiteit Utrecht geldt dit voor een kwart van de opleidingen. Dat concluderen de studentenvakbonden LSVb en ISO op basis van een inspectierapport.
Universiteiten zijn verplicht om schakeltrajecten aan te bieden zodat hbo'ers of studenten met een wo-bachelor uit een andere studierichting, kunnen doorstromen naar de gewenste masteropleiding. Volgens de bonden zijn 205 van de 701 voltijd-wo-masteropleidingen niet toegankelijk voor hbo-gediplomeerden.

REACTIE LSVB

Volgens Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond en zelf een doorstromer vanuit de hbo, zijn er twee groepen die vooral getroffen worden door de barrière. "Aan de ene kant krijgen scholieren niet altijd het juiste schooladvies. In plaats van naar het vwo, worden ze bijvoorbeeld naar de havo gestuurd. Die mensen krijgen hierdoor niet de kans om door te stromen."
"Aan de andere kant gaat het erom dat de waarde van zo'n hbo-bachelor niet wordt erkend. Ik ben zelf een doorstromer. Juist doordat je de praktische ervaring hebt, kun je dat goed combineren met een wo-master waarbij je wat wetenschappelijker gaat kijken. Dat kan een hele mooie aanvulling op elkaar zijn, en dat maak je op deze manier onmogelijk."

UNIVERSITEIT UTRECHT

Bij de Universiteit Utrecht gaat het volgens de Inspectie van het Onderwijs om 18 van de 72 opleidingen, een kwart van het totaal. Volgens de inventarisatie van de LSVb scoorde de UU nog slechter, bij liefst 33 masteropleidingen zou instromen onmogelijk zijn.
Dat ligt volgens Van Breugel aan de gebruikte methodes. "Het onderzoek van de inspectie is veel grondiger. We hebben dat op basis van de websites gedaan. Maar als het verkeerd op de website staat heeft dat eenzelfde effect, omdat je mensen al meteen afschrikt."

REACTIE UNIVERSITEIT

De Universiteit Utrecht laat in een schriftelijke reactie weten veel werk te maken van een goede doorstroming van het hbo naar het wo. Ook biedt de UU waar mogelijk speciale schakelprogramma's aan. "Universiteiten zijn ook verplicht om doorstroom tussen twee verwante studies te faciliteren. Maar dit geldt logischerwijs niet voor universitaire masters waarop geen hbo-bachelor aansluit, zoals de klassieke talen of geneeskunde. Dan is doorstroming door middel van een generiek schakelprogramma niet mogelijk. Individuele studieprogramma's behoren soms wel tot de mogelijkheden en in die gevallen kan de universiteit met maatwerk alsnog de doorstroom faciliteren."
Daarnaast wil de Universiteit Utrecht meer inzetten op het zogenaamde 'indalen' van de premasters, vertelt de woordvoerder. "Dat wil zeggen dat hbo-studenten gedurende hun hbo-opleiding in de gelegenheid worden gesteld om zich extra bij te scholen, zodat zij makkelijker doorstromen naar een wo-master."

INGRIJPEN

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) heeft vandaag in een kamerbrief laten weten dat ze de wetgeving wil aanscherpen. "Bij deze roep ik de universiteiten op om conform deze lijn te handelen. Dit zou ook moeten voorkomen dat gelijksoortige masteropleidingen bij bepaalde instellingen wel en andere instellingen niet toegankelijk zijn voor personen met deficiënties, zoals hbo-gediplomeerden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.