Extra bergers paraat in Randstad: "25 procent sneller bij ongeluk en minder files"

Archief.
Archief. © 112mediautrecht
UTRECHT - Rijkswaterstaat zet op twintig strategische plekken stand-by bergers in tijdens de ochtend- en avondspits. Het doel: minder fileleed door het sneller afvoeren van voertuigen die bij een ongeluk of ander incident betrokken zijn.
De inzet van extra bergers is een van de maatregelen uit de File-aanpak van Rijkswaterstaat waarvoor minister Van Nieuwenhuizen afgelopen jaar extra geld heeft vrijgemaakt. Ingenieursadviesbureau Sweco berekende op welke twintig strategische locaties de meeste winst is te boeken. Dat is vooral het geval in de Randstad en rond Eindhoven. In de provincie Utrecht zijn drie locaties aangewezen: de A12 bij De Meern, de A2 bij Abcoude en de A27/A2 bij Everdingen.
"De gemiddelde aanrijtijd is hiermee in de spits circa 25 procent sneller. Daardoor is de weg eerder vrij en zorgt het incident voor minder oponthoud voor overig verkeer", verwacht Rijkswaterstaat. Het agentschap heeft veertig extra weginspecteurs aangetrokken om de stand-by bergers te beveiligen zodra zij in actie moeten komen.
De twintig stand-by locaties.
De twintig stand-by locaties.

BERGINGSBEDRIJVEN

De extra diensten worden uitgevoerd door de berger die actief is in het betreffende rayon. In de regio Utrecht gaat het volgens Rijkstwaterstaat om de bedrijven Collewijn (De Meern), Kooijman Vianen (Everdingen) en Bergnet (Abcoude). "Wij stonden al stand-by bij de BP langs Maartensdijk, op de carpoolplaats langs de A2 bij Breukelen en in Zeist", zegt een medewerker van Collewijn. "Daar komen nu twee locaties bij: de A12 bij De Meern en Gouda. Het is een goede zaak, want de snelweg kan zo eerder vrijgemaakt worden."

EXACTE LOCATIE

Volgens Rijkswaterstaat kan de exacte locatie van de stand-by bergers in de ochtend- en avondspits verschillen. "In sommige gevallen is meer tijdwinst te boeken als de berger in de ochtend aan de ene zijde van de snelweg stand-by staat en 's avonds aan de andere kant."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.