Mensen met autisme komen moeilijk aan een baan, 55% zit onnodig thuis

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
PROVINCIE UTRECHT - Meer dan de helft van de volwassenen met autisme zit thuis. Dat is te veel, vindt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in De Bilt. Veel van deze mensen zitten volgens de NVA onnodig zonder werk en daar moet aandacht voor komen, vindt de vereniging.
'Autisme werkt' is daarom het thema tijdens de Autismeweek die gisteren is begonnen. Tijdens deze week vraagt de NVA aandacht voor alle 200.000 autistische mensen in Nederland, maar deze keer in het bijzonder voor volwassenen die door hun stoornis niet kunnen werken.
"Er is nogal een angst bij werkgevers. Ze hebben een terughoudendheid om mensen met autisme aan te nemen", zegt Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. "Dat is een probleem, want daardoor komen ze niet op een sollicitatiegesprek en ze worden niet geselecteerd en krijgen ze dus eigenlijk ook geen kans." Die terughoudendheid komt volgens Luijcks omdat er veel onbekend is over wat het betekent om iemand met autisme aan te nemen en in dienst te hebben.

GOEDE KWALITEITEN

Door vooroordelen komen mensen met autisme minder makkelijk aan een baan. "Ze komen misschien op een sollicitatiegesprek net wat minder gelikt uit de verf. En op het moment dat ze hun autisme bespreekbaar maken tijdens een gesprek, dan merken ze dat ze toch niet aangenomen worden." Dat is ontzettend jammer, vindt Luijckx. "We weten dat veel mensen met autisme over ontzettend goede kwaliteiten beschikken die werkgevers juist kunnen benutten. Ze hebben oog voor detail, ze zijn ontzettend eerlijk en loyaal."
Met een paar kleine aanpassingen kunnen werkgevers een goede werkplek creëren voor mensen met autisme. "Iemand krijgt bijvoorbeeld een rustigere werkplek of iemand heeft liever de radio niet aanstaan. Dat zijn hele simpele dingen die makkelijk oplosbaar zijn."
De NVA wil graag dat tijdens sollicitatiegesprekken bespreekbaar wordt gemaakt wat iemand met autisme nodig heeft om ergens te kunnen werken. Daarom vraagt de vereniging hier aandacht voor tijdens de Autismeweek. Ook is het op 2 april Wereld Autisme Dag. Over de hele wereld worden die dag activiteiten georganiseerd om autisme onder de aandacht te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.