"Gemeente was gewaarschuwd voor Uithof-kruising waar motorrijder overleed"

Bij het ongeluk kwam een 22-jarige man uit Maartensdijk om.
Bij het ongeluk kwam een 22-jarige man uit Maartensdijk om. © Koen Laureij
UTRECHT - De gemeente Utrecht is al jaren geleden gewaarschuwd voor de veiligheid op het kruispunt op de Uithof waar twee weken terug een dodelijk ongeluk gebeurde. Dat blijkt uit vragen die de ChristenUnie en het CDA aan wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) stellen.
21 maart botste een 22-jarige motorrijder uit Maartensdijk met een auto op de kruising van de Universiteitsweg en de Leuvenlaan. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar.
ChristenUnie-raadslid Jan Wijmenga kreeg na het ongeluk meerdere berichten van mensen die zich zorgen maken om de verkeersveiligheid daar. Hij ontdekte daarna dat al sinds 2009 wordt gesproken over het kruispunt. Met name de Universiteit Utrecht, die om de hoek is gevestigd, maakt zich er druk om.

GEEN GELD

"Het beeld dat wij krijgen van de kwestie is dat, hoewel concrete maatregelen uitgewerkt waren, steeds budget ontbrak om daadwerkelijk tot uitvoering over te gaan", zegt Wijmenga tegen RTV Utrecht.
"Ook zou sprake zijn van interne discussie tussen gemeentelijke afdelingen over de mogelijkheid en onmogelijkheid om maatregelen als een drempel of wegmarkeringen toe te passen. En dat dat concrete besluitvorming belemmerde."
Wijmenga benadrukt dat hij niet zeker weet of het ongeluk een gevolg is van de mogelijke onveiligheid. Vooral fietsers en voetgangers klagen over de kruising en de overleden man uit Maartensdijk zat op de motor.

CONCRETE PLANNEN

Volgens ChristenUnie en het CDA was er tien jaar geleden al een concreet plan om de kruising aan te pakken. Daarbij zouden verkeerslichten geplaatst worden. Ook zou de inrichting van de kruising worden aangepakt.
In 2014 zou opnieuw een pasklaar plan op de plank hebben gelegen. Maar ook dat werd niet uitgevoerd. Ook in 2017 lag de kruising op de tekentafel, maar opnieuw weigerde de gemeente iets te doen. De partijen verwonderen zich daarover.

REACTIE GEMEENTE

De gemeente zegt dat het ongeluk niets met de uitvoering van de kruising te maken heeft. Woordvoerder Matthijs Keuning: "Uit onderzoek van de politie is gebleken dat het ongeval niet ligt aan de infrastructuur. In bredere zin zijn we op deze kruising wel bezig met verbeteringen voor fietsers, met name om de oversteek makkelijker te maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.