Truus tapt al een halve eeuw in de Roode Leeuw

© RTV Utrecht
LOPIKERKAPEL - Truus Ligchaam tapt al 50 jaar bij café-slijterij de Roode Leeuw in Lopikerkapel, maar gistermiddag even niet. "Even een dag niks, haha, ik laat het maar over me heen komen!", vertelt de goedlachse barvrouw. Dit is namelijk haar feestje. Stamgasten, vrienden en kennissen komen haar feliciteren.
"Ze doet het gewoon heel goed, ik kom hier elke dag", laat een van de vaste kroeggangers weten. Ook wethouder Johan van Everdingen is fan van Truus en haar café. "De sociale binding in de kleine kernen hangt van dit soort gelegenheden af. Ze hebben een hele belangrijke functie, anders houd je het ook geen 50 jaar vol" zegt hij. "Ik kom hier regelmatig en ik zie altijd veel publiek binnen."

ZES DAGEN

Truus begon als 17-jarige te tappen in wat toen nog de kroeg van haar ouders was. Later nam ze met haar zus de zaak over. Nog altijd staat ze zes dagen in de week achter de toog. Haar man vindt het helemaal prima. "Zij is er heel gelukkig mee, dat is toch ook mooi. Nou, en ik heb ook m'n bezigheden."
Truus heeft in al die jaren de wereld om zich heen en de kroeg behoorlijk zien veranderen. "Autoloze zondag, toen kwam iedereen ineens op de fiets. En we hebben natuurlijk de 'blaaspijpenwet' gekregen. Mensen wisselden elkaar af in de auto. En het publiek is ook veranderd. Minder stamgasten, meer toeristen. Veel mensen op de fiets, groepen, dat is wel veranderd. De pleisterplaats wordt op een andere manier gebruikt."
Onveranderd is de liefde van Truus voor het vak. "Het omgaan met de mensen, daar houd ik van. Hoe het met ze gaat en wat er zoal gebeurt in het dorp."

KADOOTJE

Op maandagmiddag loopt de ene stamgast na de ander het café binnen. Iedereen heeft een kadootje bij zich. Het doet de inmiddels 67-jarige barvrouw zichtbaar goed. Regelmatig schalt haar lach door de bar. Van stoppen wil ze voorlopig niet weten. "Ik hoop dat ik het fysiek kan blijven volhouden. We zien wel hoe het loopt."
Een halve eeuw in de Roode Leeuw

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.