Medewerkers Jumbo behouden cao-rechten

© ANP
WOERDEN - Medewerkers van Jumbo-distributiecentra, waaronder die in Woerden, houden hun cao-rechten en krijgen daarnaast een loonsverhoging. Dat is volgens FNV en CNV de uitkomst van overleg tussen de vakbonden en de supermarktketen.
Over de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van de distributiecentra is lang gesteggeld. In januari bepaalde de rechter dat de door Jumbo opgezegde cao nog steeds geldig was en dat honderden medewerkers achterstallig loon moesten ontvangen. Jumbo had vorig jaar het personeel gevraagd afstand te doen van de cao en een eigen regeling te tekenen. Dat zorgde volgens de bonden voor ongelijkheid op de werkvloer, die nu grotendeels is rechtgetrokken.
Distributiemedewerkers die niet kozen voor de Jumbo-regeling werden benadeeld, zegt Kitty Huntjens van CNV Vakmensen. "Zij kregen het afgelopen jaar niet de 2,5 procent loonsverhoging die andere collegas onder de eigen Jumbo-regeling wel kregen. De onrust op de werkvloer nam hierdoor verder toe en er ontstond een tweedeling."
Voor een groep van 100 medewerkers is er volgens de bonden nog steeds geen duidelijkheid. Zij kozen eerder voor de cao, maar Jumbo heeft nog niet bevestigd dat ook zij de loonsverhoging krijgen. Als dat niet gebeurt, dan stappen de bonden naar de rechter.

REACTIE JUMBO

Jumbo laat in een reactie weten 'onaangenaam verrast' te zijn over de mededeling van de bonden. Er zouden afspraken zijn gemaakt met de ondernemingsraden, maar niet met de bonden. "FNV claimt ten onrechte dat dit resultaat door toedoen van de bonden is bereikt en we begrijpen totaal niet waarom zij dit nu zo naar buiten brengen", meldt Jumbo in een verklaring.
De supermarktketen zegt vast te houden aan zijn eigen arbeidsvoorwaardenreglement (AVR). "We blijven benadrukken dat er geen nieuwe cao komt. Er is hier voor Jumbo geen enkele juridische of morele verplichting toe. Integendeel, de AVR kenmerkt zich door goede, eigentijdse arbeidsvoorwaarden met een gezonde loonontwikkeling voor de langere termijn en het behoud van historisch opgebouwde rechten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.