Veel verzoeknummers voor nieuw provinciebestuur: "De politiek beïnvloeden heeft altijd zin"

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Of het nieuwe provinciebestuur rekening wil houden met de wandelpaden in de regio. En met de belangen van ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector. Of misschien zien ze tijdens het onderhandelen mogelijkheid zich uit te spreken voor een klimaatbestendig bosbeheer.
Bij de provincie Utrecht krijgen ze tijdens de formatieonderhandelingen veel brieven binnen met het verzoek om van bepaalde onderwerpen speerpunten te maken. De brieven komen bijvoorbeeld van de ANWB, belangenvereniging Bouwend Nederland en winkeliersverenigingen. Maar ook gemeenten hopen nog invloed uit te oefenen op het beleid van het nieuwe provinciebestuur. De teller staat inmiddels op 21 documenten.

UNESCO GEOPARK

Een van de brievenschrijvers is Marc Hofstra. Hij is voorzitter van een burgerinitiatief om van de Utrechtse Heuvelrug een Unesco GeoPark te maken. Hij schreef een brief in de hoop dat het provinciebestuur de actie steunt. Hofstra zag echter ook dat hij niet de enige brievenschrijver is. "Als het er niet honderden of duizenden zijn hoop ik dat het niet ondersneeuwt. Maar ik denk dat het waardevol genoeg is om over te nemen."

WANDELNET

Ook Wandelnet stuurde de onderhandelaars een brief. De vereniging vindt het belangrijk dat wandelaars meer ruimte krijgen in de provincie. Guus Beguín schreef de brief. "Wandelen is een onderwerp dat meer aandacht verdient dan het krijgt. Iedereen wandelt", zegt hij. Volgens hem moet de provincie er dan ook alles aan doen om de wandelmogelijkheden in stand te houden.
HEEFT HET ZIN?
Maar heeft het ook zin om tijdens de onderhandelingen pogingen te doen om invloed uit te oefenen? Dat is moeilijk te zeggen, volgens een woordvoerder van de provincie. "De onderhandelaars zijn erop attent gemaakt, dat die stukken er staan. Maar het is aan hen om te kijken welke ze belangrijk vinden en welke ze wat minder meenemen."
Burgemeester van Almelo Arjen Gerritsen heeft als informateur de onderhandelingen na de vorige Provinciale Statenverkiezingen van dichtbij meegemaakt. Over de brieven die binnenkomen, zegt hij: "Daar neem je kennis van en je confronteert daar je gesprekspartners mee. Je kunt daar als informateur van alles van vinden. Je kan er ook wel een bepaald belang of gewicht aan toekennen. Maar als politici zeggen: we nemen er kennis van en we doen er niks mee, dan houdt het natuurlijk op."
Dat wil volgens Gerritsen echter zeker niet zeggen dat brievenschrijvers een nutteloze exercitie hebben uitgevoerd. "De politiek beïnvloeden, op een nette manier, heeft altijd zin. Er zijn heel veel belangen waar je in een provincie rekening mee hebt te houden, dus breng dat vooral onder de aandacht van politici. Nu vallen deze brieven op omdat ze in zo'n formatieperiode gestuurd worden. Maar in het openbaar bestuur zijn er elke dag mensen die hun belangen bij je komen behartigen."
Het kan overigens nog wel even duren voor de brievenschrijvers weten of hun werk zin heeft gehad. Informateur Bram van Ojik is begonnen met de onderhandelingen. Het wordt hem echter niet makkelijk gemaakt door de verkiezingsuitslag. Er zijn minimaal vier partijen nodig om een meerderheid te vormen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.