Recordaantal Utrechtse scholen geeft vandaag buiten les

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Leerlingen van 164 scholen in de provincie Utrecht hebben vandaag les gekregen in de buitenlucht. Dat aantal is een record, volgens organisatoren Jantje Beton en IVN Natuureducatie. De deelnemende scholen aan Nationale Buitenlesdag kregen ideeën aangereikt voor lessen als rekenen, taal en geschiedenis.
De initiatiefnemers willen scholen stimuleren om vaker naar buiten te gaan. "Kinderen spelen steeds minder buiten", zegt directeur Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton. "Dat is een grote bedreiging voor hun algehele ontwikkeling. Het gaat om hun lichamelijke ontwikkeling, maar ook om hoe ze leren samen met anderen te spelen. En als je buiten bent, kun je de lesstof beter onthouden." De meerderheid van de kinderen zouden wel een keer per week buiten willen leren en leerkrachten

MEER PLEZIER

Ensberg baseert zijn stellingen onder meer op onderzoek van bureau ResCon naar de ervaringen van bijna 400 basisschoolkinderen. Die geven volgens Jantje Beton overwegend aan dat ze meer plezier in de les hebben als ze buiten zijn en dat ze het fijn vinden om meer te bewegen. Ook zouden ze naar eigen zeggen de lessen beter tot zich nemen.
Onderzoek onder docenten wijst volgens de initiatiefnemers van de Nationale Buitenles ook uit dat negen op de tien leerkrachten vaker naar buiten wil om les te geven.

BUITENLESPLEK

In heel Nederland doen meer dan 2600 scholen mee aan Nationale Buitenlesdag. Op basisschool De Uitkijck in Baarn werd vanmorgen een nieuwe buitenlesplek op het schoolplein geopend. "We hebben een prijs van Jantje Beton gewonnen", zegt directeur Daphne Fiorentinos. "Op het plein zie je een landkaart van Nederland met alle provincies erin getekend. Kinderen komen minder buiten en leerkrachten willen graag buiten lesgeven. Jantje Beton heeft ons daar geld voor gegeven."
De kinderen van De Uitkijck hebben hun nieuwe schoolplein feestelijk in gebruik genomen met onder meer bellenblazen, een speurtocht met behulp van smartphones en activiteiten op de buitenlesplek. Elke leerkracht heeft vooraf een eigen lesopzet bedacht om buiten te kunnen geven.
Radio M Utrecht bij buitenlesdag De Uitkijck Baarn - 1
Radio M Utrecht bij buitenlesdag De Uitkijck Baarn - 2

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.