Kamerdebat over Michael P. "De fouten moeten uit het systeem"

© ANP
UTRECHT - "De fouten moeten uit het systeem": zegt PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken. Zij is de initiatiefnemer van het debat over de rapporten in de zaak Anne Faber. De Kamerleden willen weten of de minister al voldoende maatregelen heeft genomen om ernstige incidenten in de toekomst te voorkomen.
Vorige week verschenen de rapporten over de zaak Anne Faber van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de inspecties Justitie en Veiligheid en de Gezondheidszorg en Jeugd. In die rapporten staat dat er veel fouten zijn gemaakt waardoor Michael P. vrij was om te gaan en staan waar hij maar wilde, terwijl hij in behandeling was bij de forensisch psychiatrische instelling Fivoor in Den Dolder.

DEBAT

Woensdag is de hele dag vrijgehouden voor een debat over de uitkomst van de rapporten. Atje Kuiken, Tweede Kamerlid van de PvdA, heeft namens meerdere Kamerleden om het debat gevraagd. "Ik ben nog steeds ontdaan dat zoiets gruwelijks niet voorkomen had kunnen worden. Dat is voor de ouders van Anne Faber natuurlijk onverteerbaar."
Kuiken verwijst ook naar de dood van Joost Wolters die in 2017 door een verwarde man werd neergestoken in de metro in Amsterdam. En ook naar de moord op oud-minister van Volksgezondheid Els Borst in Bilthoven. De daders van deze beide zaken waren bekend bij justitie en ook hier zijn volgens het Pvda Kamerlid grote fouten gemaakt. Kuiken: "Het enige dat wij als politici nu kunnen doen is alles op alles zetten om de fouten uit het systeem te halen."
Ik ben nog steeds ontdaan dat zoiets gruwelijks niet voorkomen had kunnen worden. Dat is voor de ouders van Anne Faber natuurlijk onverteerbaar.
Attje Kuiken (PvdA)

MINISTER DEKKER

Sander Dekker is als minister van rechtsbescherming verantwoordelijk. Hij is geschrokken van de uitkomst van de rapporten. "Ik vind het hele harde conclusies. Het schetst ook een pijnlijk beeld, eerst en vooral pijnlijk voor de familie van Anne Faber, maar ook confronterend voor de organisaties die betrokken waren, die een verantwoordelijkheid droegen voor Michael P. die in de gevangenis zat en in de kliniek, dus dit valt mij zwaar."
De minister ziet het debat in de Tweede Kamer morgen met vertrouwen tegemoet, want de aanbevelingen voor verbetering liggen al klaar. "Hier hebben we dat niet kunnen voorkomen en dat is vreselijk. Wat we wel kunnen doen is een hele harde les leren, zorgen dat we maatregelen nemen om de fouten die zijn gemaakt bij Michael P. in de toekomst niet meer te maken."
Reactie van minister Sander Dekker op de uitkomsten van de rapporten
De Kamerleden vinden dat de minister behoorlijk wat uit te leggen heeft. Ze hebben veel vragen over de maatregelen die genomen zijn en nog genomen worden om te voorkomen dat zo'n gruwelijk incident weer gebeurt. Of minister Dekker voldoende heeft gedaan naar de zin van de Kamerleden blijkt morgen.

DEN DOLDER

In Den Dolder wordt het Kamerdebat met belangstelling gevolgd door de burgemeester en ook door de bewoners. Eerder liet bewonersvereniging Den Dolder weten weinig vertrouwen te hebben in de kliniek waar Michael P. werd behandeld. Ook burgemeester Koos Jansen van Zeist sprak zijn zorgen uit en zei geschokt te zijn door de uitkomsten van de rapporten.
Het Kamerdebat begint om 10.15 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.