Man die Houtens stel doodreed zegt sorry: "Krankzinnig, ik schaam me diep"

Ravage op de A44 na de crash.
Ravage op de A44 na de crash. © HFV Photo Services
HOUTEN - Het OM heeft vier jaar cel geëist tegen Leon Z. omdat hij vorig jaar oktober een fataal ongeluk zou hebben veroorzaakt op de A44 en daarna is gevlucht. Een echtpaar uit Houten (62 en 66 jaar) kwam om het leven en de bestuurder van een van de andere auto's raakte zwaargewond.
Het OM wil ook dat Z. na het uitdienen van zijn straf vijf jaar niet mag autorijden. Dat is de maximale rijontzegging die opgelegd kan worden.
In een volle rechtbank in Haarlem ging Z. zwaar door het stof. Hij bood zijn excuses aan aan de nabestaanden van het echtpaar en de gewonde. "Ik heb pas later beseft hoe krankzinnig ik me heb gedragen. Ik schaam me diep." Hij voelt zich naar eigen zeggen een moordenaar. "Er zijn twee mensen overleden door mijn schuld."

WEGPIRAAT

Leon Z. uit het Zuid-Hollandse Oegstgeest reed afgelopen oktober op de A44 ter hoogte van Nieuw-Vennep. Hij scheurde met maar liefst 195 kilometer per uur over een viaduct, toen voor hem auto's opdoemden die zich aan de snelheidslimiet van 120 hielden.
Hij schampte waarschijnlijk eerst een auto en boorde zich vervolgens achterin de auto van het echtpaar. De man en vrouw overleden door de kracht van de botsing ter plaatse. Later bleek dat de 33-jarige Z. onder invloed was van alcohol en drugs.

UIT LEVEN GERUKT

Nabestaanden van het Houtense echtpaar lazen een emotionele slachtofferverklaring voor. "Onze ouders zijn met allesvernietigende kracht uit het leven gerukt door iemand met een enorme hoeveelheid alcohol en drugs in zijn bloed. We kunnen alleen hopen dat ze het niet hebben zien aankomen."

RECIDIVE

Z. is in het verleden meerdere keren veroordeeld voor rijden onder invloed. Zijn advocaat erkende dat hij een verslavingsprobleem heeft en vroeg om een deels voorwaardelijke straf, waarin hij daarvoor kan worden behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.