Koopzondag in helft van de kernen Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht
MEERKERK - In de helft van de kernen in de gemeente Vijfheerenlanden kunnen winkeliers op zondag open. Dat is de uitslag van de enquête die onder inwoners is gehouden, zo heeft burgemeester Jan Pieter Lokker zojuist bekendgemaakt.
In Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Leerdam, Lexmond, Oosterwijk, Vianen en Zijderveld kan binnenkort naar hartenlust gewinkeld worden op de zondag. In Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Meerkerk, Nieuwland, Schoonrewoerd en Tienhoven aan de Lek blijven de winkels gesloten.
Om tot een besluit te komen werden de inwoners van de gemeente geraadpleegd met een bindende enquête. Dat betekent dat als in een dorp minimaal 33 procent van de inwoners heeft gestemd, de gemeente het advies overneemt. Alleen in Kedichem is de opkomstdrempel niet gehaald.
Onder de drie voormalige gemeenten Zederik, Leerdam en Vianen was veel verdeeldheid over de zondagsopenstelling. Daarom stond de bewonersenquête in het coalitieakkoord aangekondigd.
Radioverslag bekendmaking uitslag enquête

OPLUCHTING

In Vianen speelt de wens onder ondernemers voor een koopzondag al jaren. Met een opkomstpercentage van 64,22 is in deze stad het meest gestemd. Meer dan 90 procent stemt voor een koopzondag. Gerrit van Bruchem van de Ondernemersvereniging Vianen en eigenaar van de Jumbo is opgelucht: "Eindelijk, na tig jaar strijd en wetende dat de klanten dit willen, zijn we heel blij dat het zo gelopen is. We hebben eindelijk gerechtigheid. We gaan ons nu richten op wat komen gaat, en dat is elke zondag open. Heerlijk."
Ook Sander Goossens, eigenaar van de Albert Heijn, Etos en de Gall en Gall is blij: "Er valt een enorme last van mijn schouders en het is eigenlijk ook nog een beetje onwerkelijk. Ik geloof het pas als de deuren daadwerkelijk open gaan. En bij de eerste zondag dat we open zijn zullen we er zeker een feestje van maken, absoluut."
Burgemeester Lokker maakt uitslag enquete bekend

19 JUNI

In de acht kernen waar de uitslag van de enquête positief is mogen de winkels iedere zondag open. Maar winkeliers mogen zelf beslissen of zij gebruik maken van de mogelijkheid om open te gaan op zondag.
Deze maand nog zal het college vergaderen over de uitslag van de enquête en in juni zal de raad beslissen over de aanpassing van de regels rondom de zondagsopenstelling in de gemeente.
De verwachting is dat de nieuwe regels van de koopzondag zullen ingaan op 19 juni.
In Vianen zou het ook kunnen dat de winkels al eerder open gaan op zondag. Dat komt omdat de supermarkten de regeling hebben dit jaar twaalf keer op zondag de deuren te mogen openen. Wellicht dat ze deze mogelijkheid voor 19 juni volledig zullen benutten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.