Provinciale dwangsom biogascentrale nog niet in werking

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht kan de dwangsom die ze de biogascentrale Van de Groep in Bunschoten-Spakenburg heeft opgelegd, voorlopig niet gebruiken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten.
Utrecht heeft het bedrijf de dwangsom opgelegd om een einde te maken aan de stankoverlast. De provincie is van mening dat de biogascentrale van Van de Groep de geurnormen, die zijn opgenomen in de milieuvergunning, heeft overschreden. Ook waren er veel klachten van stankoverlast van bewoners binnengekomen.

GEEN TWIJFEL

Van de Groep heeft tegen de dwangsom bezwaar gemaakt en heeft de rechtbank gevraagd om dit besluit te schorsen. De rechtbank heeft besloten dat de last onder dwangsom inderdaad wordt geschorst. Hoewel de rechter tijdens de zitting aangaf dat zij niet twijfelde aan de overlast die omwonenden ondervinden, moet er getoetst worden of voldoende is aangetoond dat het bedrijf de vergunningvoorschriften overtreedt. De provincie kan dus momenteel niet optreden tegen de stankoverlast.
Deze schorsing geldt tot zes weken nadat Gedeputeerde Staten een besluit heeft genomen op het bezwaar dat door het bedrijf is ingediend.

AFVALWATER

Onlangs heeft Van de Groep wel een andere boete moeten betalen. De biogascentrale kreeg die opgelegd voor het lozen van afvalwater.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.