Gemeente presenteert energie-scenario's voor Polder Rijnenburg

© RTV Utrecht
UTRECHT - Woensdagochtend maakt de gemeente Utrecht bekend wat er de komende jaren gaat gebeuren in Polder Rijnenburg. Wethouder Lot van Hooijdonk presenteert dan zes verschillende scenario's. In de polder moet een energielandschap verschijnen. Maar Utrecht, IJsselstein, Nieuwegein en de bewoners in en rond de polder steggelen al jaren hoe dat plan moet worden ingevuld. Bij voorkeur komen er windmolens en een zonnepark, maar voor elk onderdeel zijn er voor- en tegenstanders. Ook zou er een roeibaan moeten komen voor de Utrechtse verenigingen.
Dinsdagavond sprak de Utrechtse gemeenteraad over de polder. Het debat was aangevraagd door de VVD die zich slecht geïnformeerd voelt over de voortgang van het project. De VVD wees wethouder Lot van Hooijdonk op een besluit van de gemeenteraad uit 2017. Daarin werd onder andere vastgelegd dat aan de gemeenteraad minstens vier verschillende scenario's worden voorgelegd.
In Polder Rijnenburg moet op termijn een nieuwbouwwijk verschijnen. Maar dat duurt nog minstens tien jaar. Tot die tijd heet het gebied een 'pauzelandschap'. In dat pauzelandschap is er ruimte voor het opwekken voor duurzame energie. Die plannen zijn er al jaren, maar geen enkel initiatief komt echt van de grond. Veel partijen, onder aanvoering van het CDA en de SP lieten hun chagrijn blijken dat er geen vaart zit in het project.

GEEN ROEIBAAN IN RIJNENBURG

Wethouder Van Hooijdonk zei in antwoord op het debat dat ze woensdagochtend met concrete plannen gaat komen. Wat die plannen precies zijn wil ze niet zeggen. Wel zei ze dat de ze tegelijkertijd de buurgemeenten, grondeigenaren, de provincie en de media informeert. Wel zei de wethouder toe dat er in het voorstel zes verschillende scenario's gepresenteerd gaan worden. Daarin zitten geen plannen voor een roeibaan, verklapte de wethouder. De kosten voor zo'n faciliteit zijn veel te hoog. De wethouder benadrukte dat Rijnenburg tot 2030 een pauzelandschap blijft, zodat er na die datum nog steeds woningbouw mogelijk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.