RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Omwonenden keren zich tegen plannen Landgoed Paleis Soestdijk

SOESTDIJK - Een groep bezorgde omwonenden aan de Baarn- en Soest-zijde keert zich tegen een groot aantal plannen met Landgoed Paleis Soestdijk. Ze vinden dat er veel te veel grote muziekevenementen mogen worden georganiseerd die geluidsoverlast veroorzaken. Ook zijn ze van mening dat er in de parkeer-, verkeer- en bouwplannen nog te veel onzekerheden zitten.

Investeerder De Meyer Bergman Erfgoed Groep (MBE) wil onder meer een hotel en evenementencentrum voor het Nederlandse bedrijfsleven ontwikkelen op het landgoed. Ook komt er ruimte voor innovatieve projecten. Morgen vergadert de gemeenteraad van Baarn over het raadsvoorstel Ruimtelijk Kader Landgoed Paleis Soestdijk.

LAWAAIDAGEN
In een brief aan de gemeenteraad van Baarn brengt een bewonersgroep een lange reeks zorgpunten onder de aandacht. Ook doen ze suggesties ter verbetering van het woon- en leefklimaat. "Wij dringen er op aan om in het ruimtelijk kader drie grote evenementen als uitgangspunt te nemen of dan wel ten minste vast te houden aan uw eigen beleidslijn uit het evenementenbeleid van een maximum van twaalf 'lawaaidagen'", schrijven de bewoners onder meer.

PARKEREN
Daarbij klinkt er kritiek op de parkeerplannen. "Veel ruimtelijke plannen gaan in juridische procedures onderuit omdat parkeren niet goed is geregeld en inbreuken op de natuur niet toereikend zijn gecompenseerd. Wij vragen dan ook om het ruimtelijk kader op dit punt te concretiseren of een voorbehoud te maken voor bezoekersaantallen en bouwontwikkelingen en deze afhankelijk te stellen van de nadere onderzoeken."

DE PARADE
Verontrust zijn de bewoners ook over de mogelijke functies op De Parade, een verzamelnaam voor de gebouwen tegenover het paleis. "Het idee dat hier bij de hotelaccomodaties ook kleinschaliger (besloten) feesten en partijen in de buitenlucht kunnen plaatsvinden, waarbij geluid ten gehore mag worden gebracht tussen 07.00 en 23.00 uur, spreekt ons absoluut niet aan", schrijven de bewoners. "Het is niet aanvaardbaar als naast de grote muziekevenementen ook nog eens ongelimiteerd allerlei kleinschaliger bijeenkomsten kunnen voorkomen (met een volkszanger die met een geluidsinstallatie de bruiloftgasten tot diep in de avond toezingt). Wij werden op enkele avonden bij de Oranjerie al onverwachts verrast op het afsteken van vuurwerk."

De bewonersgroep vindt het ruimtelijk kader op essentiële onderdelen nog 'onvoldoende voldragen' om als basis te kunnen dienen voor een juridische uitwerking. In het belang van een evenwichtige balans tussen de exploitatie-mogelijkheden van het landgoed en het waarborgen van een goed woon- en leefklimaat, verzoeken ze rekening te houden met hun suggesties en opmerkingen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -