SP in Utrechtse raad wil weg in Amersfoort schrappen

Het is spannend of een tweede onderdoorgang bij het Henri Dunantplein financieel haalbaar is
Het is spannend of een tweede onderdoorgang bij het Henri Dunantplein financieel haalbaar is © Gemeente Utrecht
UTRECHT - De SP in de Utrechtse gemeenteraad stelt voor om extra geld weg te halen bij de provincie voor de opwaardering van de Noordelijke Randweg in Utrecht (NRU). De provincie draagt 68 miljoen euro bij aan de aanleg van de Westelijke Ontsluitingsweg in Amersfoort.
De SP zou graag zien dat de provincie die weg schrapt en het geld overhevelt naar Utrecht. De partij roept GroenLinks in Provinciale Staten op om dat te regelen bij de onderhandelingen voor een nieuwe college van Gedeputeerden. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) vond het idee van de SP voor het overhevelen van het geld van Amersfoort naar Utrecht 'inspirerend' en stelde voor om een lobby te beginnen richting de provincie.
De NRU kan het verkeer niet aan, de weg moet dringend opgewaardeerd worden. Vooral de rotondes met verkeerslichten moeten er uit, en dat zouden ongelijkvloerse kruisingen moeten worden. Het liefst heeft de Utrechtse politiek drie onderdoorgangen, maar die zijn duurder dan een viaduct. Op dit moment is er geld voor één onderdoorgang. Voor een tweede onderdoorgang is er net te weinig geld. Met het geld uit Amersfoort zouden alle onderdoorgangen gerealiseerd kunnen worden.

MINSTENS TWEE ONDERDOORGANGEN

Ook zonder dat geld is er een oplossing volgens wethouder Van Hooijdonk. De wethouder benadrukt nog maar eens dat zowel de raad als het college nog steeds streven naar drie onderdoorgangen. Maar ze zei dat die derde onderdoorgang financieel ver weg is. De wethouder gaf verder aan dat ze tijdens de komende voorjaarsnota extra geld kan vrijmaken voor de tweede onderdoorgang, ze zegt nog acht miljoen euro extra nodig te hebben.
De opwaardering van de NRU is ook nodig omdat de A27 en de A12 in de Ring van Utrecht op de schop gaan. Als de NRU dan geen extra capaciteit heeft, dan zal het verkeer op de ring te vaak vastlopen. Recent maakte wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) bekend dat de uitvoering van de werkzaamheden vertraagd zijn. Ook de kosten lopen op, dat komt door de goedlopende economie, daardoor stijgen de prijzen van aannemers.
De opwaardering van de NRU werd tot nu toe raadsbreed gedragen. De Partij voor de Dieren wil nu ineens helemaal af van de opwaardering van de Noordelijk Randweg (NRU). Eerder was de partij wel voor de opwaardering van de weg. De reden is dat er geen drie onderdoorgangen komen. Ook aan andere voorwaarden voor bijvoorbeeld leefbaarheid van de bewoners van de wijk Overvecht voldoet dit plan niet, volgens de PvdD. Het CDA houdt vast aan twee onderdoorgangen. Ook als er een tekort van een paar miljoen is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.