Leusden krijgt voedselbos: "Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
LEUSDEN - Leusden krijgt een eigen voedselbos. Daarvoor is een stuk grond gevonden aan de Groene Zoom. Binnenkort gaan vrijwilligers aan de slag om er bomen en struiken te planten. Het idee komt van een paar hobbytuinders in het dorp en zij hebben steun gekregen van de gemeente.
De komende tien jaar mogen de initiatiefnemers gebruikmaken van een halve hectare grond. "Dit voorjaar gaan we vrijwilligers zoeken en een plan maken. We zijn ook bezig om wat geld bij elkaar te krijgen zodat we daar struiken, peren, appels, kersen, rabarber, aardbeien, kastanjes en hazelnoten kunnen planten", aldus initiatiefnemer Steef Kruidwagen.
De groenten zijn alleen bedoeld voor eigen gebruik. "Wij gaan aanhaken op het idee van de herenboeren. Je koopt bij wijze van spreken een bon voor 30 euro en daarvoor kun je bijvoorbeeld acht zaterdagen lekker komen plukken als je daar zin in hebt."

BEWUSTWORDING

Volgens Kruidwagen past een voedselbos bij de bewustwording van mensen. "Het lijkt haast wel een beweging in Nederland: ik denk dat er ondertussen al meer dan honderd voedselbossen zijn aangeplant. Heel veel mensen willen beter weten waar hun eten vandaan komt en er is ook een discussie gaande waar het met de landbouw naartoe moet. Daar haken we in Leusden op aan."
Het voedselbos in Leusden werkt samen met Wageningen University. Vanavond om 19.30 uur is er een inloopavond voor iedereen die meer informatie wil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.