RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Dossiers overgeplaatste zedendelinquenten worden nu wel meegestuurd"

1/4
UTRECHT - De Tweede Kamer debatteerde woensdag 3 april over de grove fouten die volgens twee onderzoeksrapporten zijn gemaakt rond Michael P. Hij verkrachtte en vermoordde tijdens een verlof Anne Faber uit Utrecht. RTV Utrecht volgde de ontwikkelingen in dit liveblog.


WAT GING ER MIS ROND MICHAEL P.?
- Hij zat vast voor een dubbele verkrachting in Nijkerk. De behandeling die hij kreeg was vooral gericht op zijn agressieprobleem en niet op zijn zedenverleden.
- De risico's voor de maatschappij waren niet bekend, stellen de onderzoekers.
- P. werd overgeplaatst naar een kliniek in Den Dolder. Zijn zedendossier was daar niet bekend, want P. wilde uit privacyoverwegingen niet dat het werd gedeeld.
- P. mocht al snel zonder begeleiding naar buiten
- Volgens de onderzoekers spelen er grote problemen in het totale stelsel forensische zorg niet. Klinieken richten zich vooral op de patiŽnten en te weinig op bescherming van de samenleving.


17.25 uur   We sluiten het liveblog
Mochten er nog belangrijke zaken uit het debat komen, dan vindt u dat in onze reguliere berichten.


17.11 uur   CDA niet overtuigd door minister
"Directeuren van inrichtingen kennen hun gedetineerden niet meer. Er zitten 600 tot 800 gevangenenen", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg. "De suggesties die de minister nu doet hebben we al, zoals de vrijhedencommissie." Ze vindt dat de suggesties te intern gericht, terwijl volgens haar "vreemde ogen" nodig zijn om veranderingen door te voeren.


17.04 uur   Minister twijfelt niet aan goede intenties
Dekker spreekt zich uit over de medewerkers van de gevangenissen en klinieken. "Ik ga het niet goedpraten wat er fout is gegaan", zegt de minister. "Er zijn hier echt wel fouten gemaakt en steken laten vallen. Daar voer ik ook echt wel gesprekken over met betrokkenen. Maar ik twijfel niet aan de goede intenties van deze mensen."


16.53 uur   Dossiers zedendelinquenten nu wel meegestuurd
De minister zegt dat het sinds 1 januari mogelijk is om volledige dossiers van zedendelinquenten mee te sturen als zij verplaatst worden van de gevangenis naar een kliniek. Michael P. kon door een beroep te doen op zijn privacyrecht voorkomen dat zijn dossier meegestuurd werd, zodat de kliniek in Den Dolder niet wist welk ernstig misdrijf hij had gepleegd. "Ik begrijp dat we die mogelijkheid graag eerder hadden gehad maar ik kan nu in ieder geval toezeggen dat die maatregel er is", zegt Dekker.


16.50 uur   Minister kritisch op PI Vught
Minister Dekker: "De kwalificatie dat Michael P. een modelpatiŽnt zou zijn vind ik onnavolgbaar."


16.09 uur   Structureel probleem
Op vragen van DENK-Kamerlid Azarkan zegt de minister dat het probleem in de sector structureel is. Azarkan vindt het te makkelijk dat Dekker spreekt van "weeffouten". "Hebben we niet gewoon een heel verkeerd systeem gebouwd?" De minister zegt dat het systeem veilig kan worden door zijn maatregelen.


15.47 uur   Lang gewacht met intrekken vrijheden. Waarom?
PvdA-Kamerlid Kuiken wil weten waarom de minister niet eerder heeft gecontroleerd of andere gedetineerden net als Michael P. ten onrechte op verlof mochten. Dekker zegt dat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat hij ongeveer een maand geleden kreeg, aanleiding voor hem was om alle dossiers te laten doorlopen. Dekker kan niet zeggen of de samenleving daardoor risico's heeft gelopen. Hij zei wel dat volgens zijn informatie delinquenten niets misdaan hebben in de periode dat zij onterecht op verlof waren.


15.45 uur   Gekwalificeerd personeel


15.25 uur   Hoge werkdruk
Minister Dekker erkent dat de werkdruk in de forensische klinieken hoog is. Ook financieel heeft de sector het zwaar. Dekker zegt daar al iets aan gedaan te hebben en ook te kijken of er nog meer geld nodig is. Hij stelt wel dat het niet alleen een kwestie van geld is. "Dat laten de rapporten duidelijk zien. Er zijn fouten gemaakt. We moeten ook zorgen dat dat niet meer kan gebeuren."

16.07 uur   Informatie over Michael P. achtergehouden?
15.10 uur   Niet gerust op


15.04 uur   Tekortgeschoten
14.55 uur   Er moeten koppen rollen, vindt de PVV.
14.55 uur   "Veel mis met systeem"
14.47 uur   Tempo
14.38 uur   Nog een debat
14.31 uur   "Ik ga u periodiek informeren over de voortgang"

14.28 uur   Minister: "We moeten er alles aan doen om hiervan te leren"14.06 uur   Moeder Anne Faber zit weer in zaal
De moeder van Anne Faber en de weduwe van Joost Wolters keerden na de lunchpauze
terug.


13.18 uur   Moeder Anne Faber loopt weg bij debat
De moeder van Anne Faber is gedurende het debat over de moord op haar dochter weggelopen uit de zaal. Op dat moment was Kamerlid Theo Hiddema (Forum voor Democratie) details aan het voorlezen uit een eerder vonnis tegen Michael P, die is veroordeeld voor de moord op Faber

P. werd eerder veroordeeld voor de gewelddadige verkrachting van twee tienermeisjes. Hiddema citeerde uit het vonnis gruwelijke details over wat P. de twee meisjes had aangedaan. Diverse
Kamerleden en Kamervoorzitter Khadija Arib vroegen Hiddema terughoudend te zijn met details, uit respect voor familie en nabestaanden. Hier wilde Hiddema echter niet aan. Niet veel later verliet de moeder van Anne Faber de plenaire zaal.


13.00 uur   "In Den Dolder zat een wakkere geest"
Kamerlid Hiddema omschrijft hoe bij "een wakkere geest" van de kliniek in Den Dolder vraagtekens rezen over de komst van P., gezien de hoge celstraf waartoe hij was veroordeeld. Bij de kliniek kregen ze te horen dat het goed met ging met de man. Waarvoor P. was veroordeeld bleef onduidelijk. Het zedendossier werd niet gedeeld. P. wilde niet dat zijn privacy werd geschonden. Er werd door de kliniek ook geen onderzoek gedaan naar het verleden van P., terwijl dit online eenvoudig was te achterhalen.


12.40 uur   Hiddema: sprake van gemakzucht
Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie zegt dat de kern van de zaak de seskuele stoornis van Michael P. is. Hij verwijt de betrokkenen gemakzucht. Ze hadden volgens hem alleen al via stukken op Rechtspraak precies kunnen weten wat voor vlees ze in de kuip hadden met P. Hij leest tot in detail voor wat P. voor gruwelijkheden heeft begaan tijdens de dubbele verkrachting van twee meisjes in Nijkerk.

Onder anderen VVD-Kamerlid Van Wijngaarden vraagt hem daarmee op te houden, ook omdat de familie van Anne Faber het Kamerdebat bijwoont. Kamervoorzitter Arib verzoekt Hiddema ook op te houden. Het Forum-Kamerlid gaat onder protest verder.


De familie van Anne zou de zaal verlaten hebben.
12.39 uur   "Iedereen had Anne of Joost kunnen zijn"
Dat zei Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren.12.34 uur   ChristenUnie: excuses minister ook tijdens debat12.04 uur   DENK: "Russisch roulette met de samenleving, minister moet aftreden"
Kamerlid Farid Azarkan vindt dat minister Dekker (Rechtsbescherming) moet aftreden. Er is volgens hem "Russisch roulette" gespeeld met de samenleving. Azarkan is het eerste Kamerlid dat onomwonden het aftreden van Dekker eist.


11.46 uur   Stuitend, vindt CDA
CDA-Kamerlid Van Toorenbrug zegt dat er achter het bureau verkeerde beslissingen zijn genomen. "Er was sprake van een stuitende communicatie en informatie-uitwisseling. Volgens mij waren ze zo aan het mutsen tussen de PI Vught en Den Dolder want volgens mij wisten ze echt wel meer dan nu bleek. Bovendien bleek dat er geen intake is gedaan, want daar werden ze niet voor betaald: Hallo?! Dit kan zo niet."11.46 uur   Discussie over tbs


11.32 uur   "Waarom zijn nu de verloven van anderen pas ingetrokken?"
50Plus vindt het onbegrijpelijk dat de verloven van gedetineerden zoals Michael P. pas een maand geleden zijn ingetrokken, en niet eerder na de arrestatie van P. De partij wil dat gedetineerde op verlof altijd een enkelband met gps om krijgen.

Partijleider Krol zegt ook: "Opmerkelijk dat minister Dekker heeft gezegd dat hij niet zal aftreden omdat hij ten tijde van de moord nog geen minister was. Maar er is zoiets als ministeriŽle verantwoordelijkheid."


11.14 uur   PVV haalt snoeihard uit naar minister
PVV-Kamerlid Markuszower vraagt minister Dekker of hij zich niet schaamt. De Kamer is volgens hem onjuist door hem ingelicht over de zaak-Michael P. "De minister moet alle bestaande verloven intrekken." De PVV pleit ook voor ontslag van alle betrokken directeuren. "Michael P. had levenslang of 80 jaar moeten worden opgesloten."


11.06 uur   Lessen leren
11.03 uur   Focus op het veranderen van het systeem
Kathalijne Buitenweg van GroenLinks vindt dat er nu niet alleen ingezoomd moet worden op de incidenten waarbij het fout is gegaan. Ze wil dat de focus ligt op het systeem en hoe dat veranderd moet worden.


10.48 uur   Weigerafdeling Pieter Baan Centrum
De rapporten dwingen tot herbezinning, zegt Jeroen van Wijngaarden (VVD). Mensen als Michael P., die een tbs-maatregel voorkomen door niet mee te werken aan gedragsonderzoek, moeten volgens hem naar de weigerafdeling van het Pieter Baan Centrum. De samenleving heeft oneindig meer recht op bescherming dan gedetineerden op vrijheden. Privacy is ondergeschikt en het is bespottelijk en niet uit te leggen dat P. daarop een beroep kon doen, aldus Kamerlid Van Wijngaarden. Het stelsel is volgens hem onbegrijpelijk.10.45 uur   Addergebroed
De VVD, de partij van minister Dekker, vindt dat Michael P. addergebroed is en niet op straat thuishoorde. Kamerlid Van Wijngaarden zegt dat P. tbs met dwangverpleging had moeten krijgen en niet 'beloond' had moeten worden met een lichter gevangenisregime omdat hij weigerde mee te werken.


10.39 uur   Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) aan het woord
Hij somt de conclusies uit het rapport op en noemt ze 'onverteerbaar'. "Wij willen van de minister horen hoe het zo mis kon gaan. Wat is nou zijn beoordeling hiervan en hoe kan het vertrouwen hersteld worden?" De SGP wil onder meer weten waarom de privacy van P. zou zwaar kon wegen bij de plaatsing in de kliniek in Den Dolder.


10.34 uur   Menselijke fouten
Niet alleen het systeem heeft gefaald, er zijn ook menselijke fouten gemaakt als gevolg van bezuinigingen. Dat zegt Kamerlid Michiel van Nispen van de SP.10.31 uur   Minister moet meer doen
Onze verslaggever Iris Tasseron twittert over het Kamerdebat.10.26 uur   Kamerlid gaat verder
De minister beloofde naar aanleiding van de rapporten beterschap en zei dat alle aanbevelingen worden aangenomen. "Hoe hard zijn de beloftes minister?", vraagt Kuiken zich af. Ook zegt ze dat P. tbs had moeten krijgen en dat ICT-systemen binnen de justitiŽle diensten niet deugen. "De minister is hiervoor verantwoordelijk."


10.24 uur   Kamerlid duizelig
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vraagt om een schorsing van het debat. Ze is duizelig.


10.22 uur   Is de minister in staat om fouten te herstellen?
Dat vraagt Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA zich af. Ze memoreert naast de zaak van Anne Faber ook de zaken van Joost Wolters en oud-minister Elst Borst.10.19 uur   Familie Anne Faber neemt plaats
De Kamervoorzitter heet de familie Faber welkom, evenals de familie van Joost Wolters. Hij werd in 2017 met een schilmesje vermoord in de Amsterdamse metro. De dader, de zwaar psyschiatrische patiŽnt Philip O. was op onbegeleid verlof. Ook in deze zaak zijn fouten gemaakt.


09.46 uur   Het Kamerdebat werd vorige week aangevraagd
09.39 uur   Pijnlijk, minister vergat drie teruggeplaatse gevangenen te melden
Minister Dekker schrijft in een brief aan de Kamer dat hij bij vergissing niet eerder heeft gemeld dat drie personen die in een kliniek werden behandeld zijn teruggestuurd naar een penitentiaire inrichting. Deze drie komen bovenop de 21 personen waarvan de vrijheden zijn beperkt.
09.25 uur   Een aantal Kamerleden nam gisteren al een voorschot op het debat...

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -