"Maximaal elf windmolens en zonnepaneelvelden in polders Rijnenburg en Reijerscop"

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
PROVINCIE UTRECHT - In de polders Rijnenburg en Reijerscop tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein komen maximaal elf windmolens en 227,5 hectare aan zonnepaneelvelden. Dat is het scenario dat wethouder Lot van Hooijdonk vanochtend heeft gepresenteerd.
Van Hooijdonk heeft de gemeenteraad vanochtend ingelicht over het voorstel van het college. Volgens de wethouder is voor dit plan gekozen omdat het zorgt voor een maximale energieopbrengst en zo min mogelijk overlast. Zo is er voor een grotere afstand tot omliggende woonwijken gekozen: de windmolens komen straks op minimaal 800 meter afstand te liggen. Ook het gebruik van de stilste windmolens wordt door de gemeente verplicht gesteld.

15 JAAR

In de polders moet voor 96.000 huishoudens aan elektriciteit worden opgewekt. Dat is tien keer zoveel groene energie als nu wordt geproduceerd in de stad. De windmolens en zonnepanelen kunnen er wat het college betreft minimaal vijftien jaar blijven staan. In die periode wordt er namelijk nog niet gebouwd op deze plek.
Al jaren wordt er gepraat over voorzieningen voor duurzame energie in de groene weilanden net buiten Utrecht: politiek ligt het voorstel erg gevoelig. De gemeenteraad moet uiteindelijk nog akkoord gaan met het voorstel.

VUILSTORT

Pikant detail in de plannen is de Nedereindse Plas. Die recreatieplas is een voormalige vuilstort. In de jaren negentig van de vorige eeuw moest het een plas worden waarin gezwommen, gevaren en gewaterskied kon worden. Maar vlak voor de opening bleek na onderzoek van de voorlopers van RTV Utrecht dat de oevers van de vuilstort instabiel zijn en dat er op de vuilstort zelf illegaal grote hoeveelheden zwaar verontreinigd afval is gestort, zoals radioactief ziekenhuisafval en vaten met onbekende chemische stoffen. Die gevaarlijke stoffen kunnen zich in het water mengen. De plas werd nog voor de opening gesloten. Het is er tot op de dag van vandaag verboden te zwemmen.
In de plannen voor het energielandschap is nu aangegeven dat de hele plas vol gelegd mag worden met zonnepanelen. Of dat ook gebeurt hangt af van de initiatiefnemers die het gebied willen ontwikkelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.