Asfaltprimeur voor Veenendaal

© Robert Jan Booij
VEENENDAAL - Op de Kerkewijk in Veenendaal rijden even geen auto's. Daar staan staan deze week walsen om de weg naar het centrum van de stad te asfalteren met een nieuw soort asfalt. Dat is een primeur en een uitvinding van aannemer Heijmans. Het komt erop neer dat er een manier is bedacht waarop van restmateriaal van ZOAB, Zeer Open Asfaltbeton, ander asfalt gemaakt kan worden.
Heijmans bedacht een manier om zogenoemd circulair asfalt te gebruiken in wegen. Oude asfaltlagen van ZOAB worden al hergebruikt voor snelwegen, maar dan bleven er nog kleine steentjes over die niet hergebruikt konden worden. Daar is iets op bedacht vertelt Gerbert van Bochove van Heijmans: "Doordat we een verjongingsmiddel hebben gebruikt kunnen we de oude bitumen uit ZOAB weer tot leven krijgen en worden het weer gewone bitumen die met nieuwe bouwstoffen gemengd kunnen worden".
Eerder mocht het niet hergebruikt worden omdat de steentjes van een mindere kwaliteit waren. Volgens de gemeente Veenendaal is het mooi dat ook wegenprojecten een steentje bijgedragen aan het milieu. René Dekkers: Door het veranderde productieproces is een besparing op CO2-uitstoot wat gelijkstaat aan 23 vliegbewegingen van hier naar Parijs. Een behoorlijke besparing dus".
Veenendaal zegt bij projecten altijd te vragen aan bedrijven of ze meedenken over duurzaamheid en innovaties. Er is veel belangstelling voor de asfaltprimeur, vanmiddag zal de aannemer met andere gemeente praten om het breder te gaan toepassen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.