Utrechts gangenstelsel volgestort met zand

© Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - Het gangenstelsel dat gisteren werd ontdekt onder een aantal woningen in de Utrechtse JP Coenstraat in de wijk Lombok, is vandaag voor een deel volgestort met zand. Volgens de gemeente is er geen gevaar voor de funderingen van woningen in de straat.

ROBOT

Gisteren bleek uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) dat het gangenstelsel 18 meter lang is. De EOD zette hiervoor de robot Dragon Runner in. Deze robot is uitgerust met een camera en bedoeld om verdachte situaties in nauwe ruimtes te verkennen.
De enige ingang van de tunnel is vanuit een leegstaande woning. Er zijn in de gang en in het huis geen strafbare zaken gevonden. De eigenaar van het huis wist van niks, hij verhuurde het pand aan een vrouw maar zij is met de noorderzon vertrokken. De eigenaar zegt tegen RTV Utrecht dat hij baalt van de situatie, hij draait nu op voor de kosten van het dichtmaken van het gangenstelsel. Hij hoopt de huurster nog op te sporen, maar acht de kans klein dat het lukt. "Ik heb aangifte gedaan bij de politie. Waarvoor die tunnel nou bedoeld was? Ik heb echt geen flauw idee," aldus de eigenaar.
Ingang gangenstelsel
Ingang gangenstelsel © Anne-Marie Verhagen

KLEILUCHT

De politie kwam het gangenstelsel op het spoor na tips van omwonenden. "Mensen in de buurt klaagden over een sterke kleilucht," zei een woordvoerder gisteren. Het is nog niet duidelijk wanneer de tunnel is aangelegd.
Eén van de buren zegt dat hij blij is dat hij eindelijk weet waar hij aan toe is. "Wij wisten al maanden dat er iets mis was. Toen ik in mijn kruipruimte allemaal puin en bouwmaterialen vond, realiseerde ik me dat er iets groters aan de hand was. We waren hier dagelijks mee bezig. De politie was op de hoogte, maar kon niets doen tot er genoeg aanwijzingen waren om het huis binnen te vallen." De buurman hoopt dat hij de schade vergoed krijgt via zijn verzekering. De kosten lopen volgens hem in de duizenden euro's.
De gemeente heeft de situatie inmiddels gecontroleerd op veiligheid. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat er geen gevaar is voor de fundering van de huizen in de JP Coenstraat en heeft het gangenstelsel voor een deel al dicht laten maken.
De enige in- en uitgang van het gangenstelsel wordt volgestort met zand

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.