Kinderen en ouderen sporten in Leidse Rijn: "Ze hebben wel een ander tempo"

Jan Boekhout (links) tijdens de wedstrijd.
Jan Boekhout (links) tijdens de wedstrijd. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
LEIDSCHE RIJN - Een wedstijd waarin 11-jarige en 70-jarige fanatiekelingen moeten samenwerken. Groep zeven van basischool Het Zand is vanmorgen in Leidse Rijn gaan sporten met senioren. Ze doen een quiz over gezondheid en sportieve spelletjes. Deze ochtend hebben ze zelf georganiseerd om ouderen een gezellige ochtend te bezorgen. "Ik denk dat als er kinderen komen ze wel blijer zijn", zegt leerling Danique.
Er worden teams gemaakt en lepels met knikkers uitgedeeld. Jong en oud moeten het parcours afleggen zonder dat de knikker van de lepel valt. Senior Jan Boekhout uit Vleuten gaat zo snel mogelijk langs de pionnen maar het team naast hem met senior Femmie is sneller. "Die kinderen hebben wel een ander tempo, ze gaan veel harder." Jan sport nu niet meer zo intensief: "ik mis dat sporten wel hoor, vooral het hardlopen".
Groep zeven heeft samen met studenten deze sportieve ochtend voorbereid. Organisatie Move bracht hun samen om iets goeds voor de maatschappij te doen. De kinderen en studenten hebben een paar ochtenden doorgebracht om te bedenken hoe ze hun sportieve bijeenkomst willen vormgeven. "We willen dat mensen gezond blijven en daarom willen we gaan sporten", verteld Claudia uit groep zeven.
Thuis is het rustig dus ik ben niet aan deze herrie gewend
Jan Boekhout
Juf Fleur uit Utrecht vertelt dat haar kinderen veel verantwoordelijkheid hebben gekregen bij de organisatie. "Juist als je ze de verantwoordelijkheid geeft, pakken ze het goed op en helpen ze elkaar."
Jan moet wennen aan het geluid wat de klas maakt. "Thuis is het rustig dus ik ben niet aan deze herrie gewend." Hij vindt deze ochtend een gezellige bijeenkomst en kletst met iedereen. "Ik heb heel goed contact met de kinderen, ze zijn hartstikke levendig. Ze nemen allemaal initiatief en zijn niet verlegen." Op het moment dat hij dat vertelt, komt leerling Danique aanlopen. "En zij is van mijn team, ze zocht me", zegt Jan stralend.
Het team van Jan in overleg tijdens de quiz.
Het team van Jan in overleg tijdens de quiz. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
Danique en haar vriendinnetje Claudia wilde zich graag voor ouderen inzetten. "Ouderen zijn soms alleen", vertelt Claudia. Danique herkent de eenzaamheid: "Mijn oma is ook wel eens eenzaam, dan kom ik vaak logeren en dan zie ik wel dat ze blijer wordt".
Danique heeft het idee dat deze ochtend voor de ouderen goed is. "In het begin stonden de ouderen alleen en nu zie ik dat ze samen aan het praten zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.