Van Rossem vertelt: Vrouwen in de hoofdrol

maarten van Rossem in gesprek met historicus Wendy de Keyzer
maarten van Rossem in gesprek met historicus Wendy de Keyzer
UTRECHT - Vrouwen, vrouwen, vrouwen. De geschiedenisboeken gaan vaak over bekende mannen, maar hoe zit dat met vrouwen. Hebben we bekende Utrechtse vrouwen, en welke stempel hebben deze vrouwen op de geschiedenis van Utrecht gedrukt? Dat is de vraag waarmee Maarten van Rossem met cultuurhistoricus Wendy de Keyzer hun wandeling in de stad beginnen. De Keyzer is werkzaam als stadsgids in Utrecht en neemt Maarten mee naar plekken waar Utrechtse vrouwen hebben gewoond onder het motto: Woeste wijven en wijze wieven - Utrechtse vrouwen, een geschiedenis.
Studeren, maar dan wel achter een gordijntje.
Wendy de Keyzer
Op Achter de Dom nummer acht heeft Anna Maria Schurman gewoond. Een intelligente vrouw van rijke komaf. Schurman heeft al in de 17de eeuw een pleidooi geschreven dat als een vrouw de mogelijkheid heeft, dat zij dan ook zou mogen studeren. Na een debat heeft de net opgerichte Universiteit van Utrecht in 1636 besloten dat ze als eerste vrouwelijke studente toegelaten wordt aan de universiteit. Zij mag op de universiteit studeren maar dan wel achter een gordijntje.
De Lieve Lita van de middeleeuwen.
Maarten van Rossem
De stadswandeling wordt vervolgd naar het woonhuis van schrijfster en componiste Belle van Zuylen. Aan de steenweg verwijst een klein bordje naar Clare Lennart, een bekende schrijfster in de jaren dertig van de vorige eeuw. Maarten en Wendy staan ook nog even stil bij de gedenksteen van Suster Bertken aan de Choorstraat. Suster Bertken heeft in de Utrechtse Buurkerk op eigen kosten een cel laten bouwen. Ze liet zich vervolgens daar insluiten als kluizenares en verbleef er tot haar dood. Volgens Wendy konden de Utrechters bij haar terecht om wijze raad te vragen. De Lieve Lita van de middeleeuwen, zo noemt Maarten haar.
Een ander bekende Utrechtse is Maria Duyst van Voorhout. Zij laat haar erfenis na met als doel om weesjongens een goede opleiding te geven. En tot op de dag van vandaag geeft de Fundatie van Renswoude studiebeurzen aan studenten. Na de wandeling concludeert Maarten dat bijna alle vrouwen die iets hebben betekend in de geschiedenis, hoe leergierig en intelligent ze ook zijn, wel uit een welgestelde familie moet komen. En dat geeft wel te denken, aldus Maarten
Vrouwen in de hoofdrol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.