Minister: "Overheid schoot tekort, ik voel de verantwoordelijkheid in elke vezel"

© NOS
UTRECHT - De overheid is bij de behandeling van Michael P. tekortgeschoten. Er was "te weinig oog voor de risico's van de samenleving". Dat zei minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in het debat over de kwestie.
"Dit had niet mogen gebeuren'', aldus Dekker. Hij stelde hardop de vraag of Anne Faber nog had geleefd, als er niet op verschillende momenten fouten waren gemaakt. "Dat is een moeilijke vraag, die ook aan mij knaagt. Zeker weten doen we het niet.''
Dekker: "Deze zaak laat pijnlijk zien dat er veel mis is in het systeem. Er wordt te weinig gecheckt of de veiligheid van de samenleving in het geding is. Er was teveel oog voor de zorg en niet voor de veiligheid." Dekker voegde er aan toe dat hij niet alleen de regelgeving wil verbeteren, maar ook de cultuur in de forensische zorg.
De minister zei daarbij dat het sinds 1 januari mogelijk is om volledige dossiers van zedendelinquenten mee te sturen als zij verplaatst worden van de gevangenis naar een kliniek. Michael P. kon door een beroep te doen op zijn privacyrecht voorkomen dat zijn dossier niet meegestuurd werd, zodat de kliniek in den Dolder niet wist welk ernstig misdrijf hij had gepleegd. "Ik begrijp dat we die mogelijkheid graag eerder hadden gehad maar ik kan nu in ieder geval toezeggen dat die maatregel er is", aldus Dekker.

STRESSTEST

De gebeurtenissen rond Anne vonden plaats vlak voor zijn aantreden, maar de minister benadrukte dat hij politiek eindverantwoordelijk is. "En ik voel die verantwoordelijkheid in elke vezel. We vegen de conclusies niet onder het tapijt", zei de minister. Dekker wil niet aftreden. "Ik ben tot mijn tenen gemotiveerd om hier tempo op te zetten, de urgentie is heel groot. Ik wil dit ook afmaken, het is mijn eer te na om het te laten verslappen."
De minister wil ook "aan de voorkant" kijken hoe zaken als de zaak-Anne Faber kunnen worden voorkomen. Dekker vraagt zich af: "Bij banken doen we stresstesten om te zorgen dat ze niet om kunnen vallen. Kunnen die stresstesten niet ook in deze sector?"
DENK heeft de minister vanmorgen gevraagd om af te treden. Ook andere partijen zinspeelden hierop. De Tweede Kamer wil dat er niet alleen goed naar de fouten in deze zaak wordt gekeken, maar ook in andere, zoals de moord op oud-minister Els Borst in Bilthoven of die in de Amsterdamse metro in 2017. Ook in deze gevallen was er onvoldoende zicht op de risico's voor de samenleving die uitging van bepaalde personen met psychische problemen. Een van de overlappende problemen is een slechte informatieoverdracht tussen de zorgsector en justitie, zeggen meerdere Kamerleden.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zou moeten kijken naar de overlap tussen deze zaken, zo redeneert de Kamer. Dekker benadrukte dat de OVV over zijn eigen onderzoeken gaat, maar vindt een breder onderzoek naar de systeemproblemen wel een goed idee.

URGENTIE

Kamerleden Maarten Groothuizen (D66) en Attje Kuiken (PvdA) zijn bezorgd over een gebrek aan urgentie. Groothuizen verwees daarbij naar de commissie die de moord op Els Borst onderzocht. De voorzitter van die commissie, Rein Jan Hoekstra, stipte het gebrek aan urgentie eerder ook al aan. "Je ziet die urgentie telkens wegebben, totdat er weer een moord wordt gepleegd die je wellicht had kunnen voorkomen", aldus Hoekstra vorig jaar in een interview met de Volkskrant.
Tegenover de PVV onderstreepte Dekker nog eens dat hij de enige bestuurlijk verantwoordelijke is in deze zaak. "U moet mij aanspreken." De minister wilde niet ingaan op de wens van PVV-Kamerlid Gidi Markuszower om personeelsleden te straffen die fouten hebben gemaakt in de zaak rond Anne.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.