Verdachten achter malafide reisbureau mogen van OM op vakantie in de cel

© Bas Teunissen
UTRECHT - Honderden klanten die zes jaar geleden zijn opgelicht door het frauduleuze Utrechtse reisbureau Fantasie Reizen krijgen binnenkort mogelijk een stukje genoegdoening. Twee mannen, die volgens het Openbaar Ministerie ruim een half miljoen euro binnenhaalden met de fraude, moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden.
Tegen de 38-jarige Turk Coskun C. eist de officier van justitie drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 30-jarige Jeffrey K. uit Montfoort kreeg een eis van twee-en-half jaar celstraf aan zijn broek, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM dat de twee een beroepsverbod opgelegd krijgen. Ze zouden vijf jaar lang geen internetbedrijf mogen opzetten met welke diensten dan ook.

NEPKANTOOR

Fantasie Reizen bood vanaf december 2012 luxe reizen aan naar Turkije, Egypte en Bulgarije. Mensen die een luxe reis boekten, hoorden niets meer van de organisatie nadat ze de reissom hadden overgemaakt. Bij Fantasie Reizen werd de telefoon niet opgenomen en mail niet beantwoord. Het online reisbureau opereerde vanuit een adres aan de Kobaltweg in Utrecht. Er zat hier echter geen echt kantoor, maar een bedrijf dat virtuele kantoordiensten verleent.
De zaak kwam in 2013 aan het licht toen Belgische vakantiegangers tijdens hun reis hoorden dat hun hotelboeking was geannuleerd. Kort daarna meldden zich tientallen opgelichte klanten bij de Fraudehelpdesk. Al snel bleek dat er veel meer slachtoffers waren, zowel in Nederland als in België. Uit onderzoek blijkt dat Fantasie Reizen wel hotels boekte voor de klanten, maar dat die boekingen later weer werden geannuleerd.

HARDWERKENDE MENSEN OPGELICHT

Volgens het OM hebben C. en K. het bedrijf puur opgezet om hardwerkende mensen geld uit hun zak te kloppen. Om betrouwbaar over te komen werd de website van Corendon gekopieerd. Die reisorganisatie sleepte Fantasie Reizen gelijk voor de rechter. Er werden door C. honderdduizenden euro's contant opgenomen van de rekening van Fantasie Reizen. Hij beweerde daarmee onbetrouwbare Turkse zakenpartners te hebben betaald en die zouden juist hem hebben opgelicht. De officier geloofde daar echter niets van.
Coskun C. sloeg op de vlucht toen aangifte werd gedaan van de oplichterspraktijken en werd uiteindelijk aangehouden in Bulgarije. Vanwege het vluchtgevaar zit hij nog altijd vast in de vreemdelingendetentie in Ter Apel. Zijn medeverdachte Jeffrey K. was degene die de boekingen van klanten aannam. Hem wordt verweten dat hij op geen enkele manier contact met de gedupeerden had toen ze bij Fantasie Reizen aanklopten, omdat er iets mis was met de geboekte reizen.

COMPENSATIE

Veel gedupeerden konden naar hun geld fluiten. Anderen konden aanspraak maken op compensatie van het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators. Fantasie Reizen sloot zich daar korte tijd bij aan om vertrouwen van klanten te wekken. Zeven gedupeerden van Fantasie Reizen dienden in totaal ruim 30.000 euro aan vorderingen in voor geboekte en betaalde reizen die niet doorgingen.
Het Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators voegde daar nog eens ruim 80.000 euro aan toe aan vergoedingen die aan veertig andere boekers zijn uitgekeerd. Mogelijk komt daar ook nog een vordering van een Belgische aanbiedingssite bij. De officier van justitie vroeg de rechtbank die vorderingen toe te wijzen en de overige criminele winsten af te pakken.
De rechtbank doet over twee weken, op 17 april, uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.