Jurist in discriminatiezaak Bunschoten: "Ze praten over en niet met mijn cliënt"

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT - De jurist die Jaap Koelewijn bijstaat in zijn zaak tegen de gemeente Bunschoten is woedend over het gebrek aan communicatie van de betrokken instanties. Bunschoten en Amersfoort zijn in het conflict betrokken, maar geen van deze gemeenten heeft contact gezocht met haar of haar cliënt.
Informatie over de zaak en de maatregelen die tot nu toe zijn genomen bereiken Jaap en zijn jurist, Dewi Deijle, telkens via de media. Volgens Deijle verergert dit de emotionele schade die de situatie tot nu toe al heeft aangericht bij haar cliënt.

GELUIDSOPNAME

Inmiddels loopt de zaak tegen de gemeente Bunschoten al jaren. Jaap Koelewijn denkt dat hij zijn uitkering is verloren door discriminatie. In 2016 werd in een gesprek met de sociale dienst gezegd: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?"
Het bewuste gesprek heeft Jaap opgenomen op band. Toch wilde niemand bij de sociale dienst of de gemeente Bunschoten deze band luisteren of met hem in gesprek. Ook Amersfoort heeft nooit contact gezocht. Recent bleek dat de sociaal rechercheur die de uitspraak deed in dienst is van die gemeente.

MAATREGELEN

Tot nu toe ondernamen de gemeente Bunschoten en Amersfoort een aantal maatregelen om vergelijkbare situaties te voorkomen. Zo liet wethouder Alice Kok - Van de Geest van Bunschoten weten dat de sociaal rechercheur voorlopig niet werkzaam is in de gemeente Bunschoten.
De sociaal rechercheur is nog wel aan het werk in Amersfoort, maar ook die gemeente nam maatregelen. Die gemeente startte een onderzoek naar het onzorgvuldig handelen van de medewerker.
Dat deze informatie via de media bij Deijle en haar cliënt terecht moest komen, vindt ze schrijnend: "Het bevreemdt mij in het bijzonder dat de gemeente Bunschoten en Amersfoort weliswaar 'over' maar niet 'met' mijn cliënt praten."

RECHTSZAAK

Volgens Deijle verschuilen beide gemeenten zich tot nu toe achter de lopende rechtszaak. Bunschoten en Amersfoort lieten weten pas na de uitspraak van de rechter inhoudelijk te willen reageren en ook dan pas eventueel over te gaan tot het maken van excuses.
Het lange wachten is volgens Deijle schadelijk voor haar cliënt, maar ook overbodig. "Hoe vreemd is het dat van beide gemeenten nog niemand contact heeft opgenomen met mijn cliënt om te praten hierover?", vraagt Deijle zich af.
Ook de privacy van haar cliënt is volgens Deijle een slecht argument om het gesprek niet aan te gaan. "Want een gesprek voeren met mijn cliënt en eventueel met de betreffende sociaal rechercheur achter gesloten deuren met de gespreksopname erbij, daar wordt echt niemands privacy mee geschonden."

EXCUSES

Eerder liet Deijle al weten dat zij en Jaap een excuses op dit moment 'mosterd na de maaltijd' vinden. "Er is namelijk helemaal geen reden om te wachten tot de uitspraak van de rechter er is", legt Deijle uit. "Tenminste, als de gemeente Bunschoten en Amersfoort hun excuses écht menen."
De kwetsende uitspraak van de sociaal rechercheur vraagt volgens Deijle hoe dan ook om een excuses. "Als de bijstandstuitkering niet was ingetrokken, dan waren de intimiderende en discriminerende uitlatingen van de sociaal rechercheur namelijk net zo ongeoorloofd. Dat daar een rechter voor nodig is, is triest."
Het CDA Bunschoten vindt dat het college "een belangrijk signaal laat liggen" door geen excuses te maken. "Ik vind dit meer dan een gemiste kans. Ik vind het van de kant van het college ook getuigen van bestuurlijke onkunde", laat fractievoorzitter Ariean van de Groep in een reactie aan RTV Utrecht weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.