Nog geen gelopen race: 16 bezorgde insprekers bij raad over Paleis Soestdijk

© Caspar Huurdeman
BAARN - Vrees voor geluidsoverlast van grote evenementen en kleine feesten, verkeershinder, parkeren in een natuurgebied en woningen waarvoor groen moet verdwijnen. Het is een greep uit de kritische geluiden op de toekomstplannen voor Paleis Soestdijk die woensdagavond in Baarn tijdens een gemeenteraadsvergadering waren te horen.
Zestien bezorgde insprekers gaven in een bomvolle zaal hun visie op de plannen. Ze kregen ieder vijf minuten. De eerste inspreker was Per Insinger, buurman van Paleis Soestdijk en eigenaar van landgoed Pijnenburg dat twee keer groter is dan landgoed Soestdijk. Hij verwees naar het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 van de Grondwet en stelde dat hij voor zijn landgoed ook wel wensen heeft als een hotel met honderdvijftig kamers en de bouw van honderd huizen.
In een ruimte van de speeltuinvereniging - het gemeentehuis was te klein - liet de gemeenteraad zich informeren door directeur Floris de Gelder van het landgoed. De raad moet uiteindelijk beslissen over een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden die nodig zijn om de bestemmingsplannen te kunnen gaan uitwerken.
Als de partijen akkoord gaan, kan worden begonnen met het plan voor een nieuwe woonwijk. Die is volgens de eigenaar noodzakelijk om de restauratie van het paleis te kunnen bekostigen. De gemeenteraad gaat volgende week woensdag in debat over de herbestemming van het landgoed. Een week later neemt ze een besluit over de kaders.
Het is de bedoeling dat begin 2020 de restauratie van het paleis begint. Op termijn moet het landgoed onder meer luxe woningen, een hotel, bedrijven en een expositieruimte huisvesten.
Paleis Soestdijk-directeur Floris de Gelder luistert naar wethouder Erwin Jansma.
Paleis Soestdijk-directeur Floris de Gelder luistert naar wethouder Erwin Jansma. © Caspar Huurdeman
Ondernemer en investeerder Maya Meijer-Bergmans.
Ondernemer en investeerder Maya Meijer-Bergmans. © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.