Waarom werd Adjai Badloe uit Nieuwegein geliquideerd? Verdachten horen vonnis

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN - Het is 28 november 2017. Adjai Badloe uit Nieuwegein heeft net zijn vrouw en kind gedag gekust en gaat naar zijn werk. Als hij bij zijn woning aan de Apolloburg in de stapt, wordt hij doorzeefd met kogels. Na een wilde achtervolging arresteert de politie Denzel D. uit Amstelveen en Reza J. uit Amsterdam. Vandaag horen de twee verdachten het vonnis van de rechtbank.
Het Openbaar Ministerie heeft 23 en 24 jaar celstraf geëist tegen de mannen. Ook wil de aanklager dat ze tienduizenden euro's aan schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. Het zou misdaadverslaggever Riks Ozinga niet verbazen als de rechtbank de strafeis overneemt. "Als we kijken naar andere recente zaken zie je een trend met hoge straffen. Justitie wil korte metten maken met al deze iquidaties. Bij de vergismoord in Overvecht is onlangs bijvoorbeeld 26 jaar cel opgelegd."

VERDACHTEN ZWIJGEN

De rechtbank probeerde tijdens de zitting op 7 maart opheldering te krijgen over het motief voor de moord, maar Reza J. (25) zei alleen maar: "zwijgrecht". Denzel D. (25) beweerde dat hij niets wist van een liquidatie. Hij werd naar eigen zeggen alleen gevraagd om als chauffeur te fungeren bij een ripdeal. Wie hem daar voor gevraagd had, wilde hij niet zeggen.
"Erg onbevredigend en moeilijk te accepteren", noemde het Openbaar Ministerie dat. Want door het zwijgen en liegen van de verdachten blijft onduidelijk wie de opdracht gaf voor de liquidatie. "Ze deden het puur voor geldelijk gewin", sprak de officier van justitie.

BEWIJS

Volgens het OM staat wel vast dat de twee mannen verantwoordelijk zijn voor de dood van Badloe. Op de handen, schoenen, handschoenen en kleding van beide verdachten zijn schotresten gevonden en glasdeeltjes van de autoruit van het slachtoffer. Ook zijn er meerdere dna-sporen.
Daarnaast leverde de telefoon van D. veel bewijs op, zegt het OM. Tijdens de politieachtervolging stuurde hij in paniek voiceberichten naar een vriend van wie hij de auto geleend had. "Die torie (klus)... Ik... Probleem man! Probleem, probleem, probleem. Die mannen rijden nu achter mij aan. Ik ben aan het dampen", was in de berichten te horen.
Ook aan zijn vriendin stuurde de vluchtende Denzel D. voicenotes: "Prinses, luister, uhh, ja, maak je alsjeblieft geen zorgen, er is iets gebeurd.' 'Ik heb een probleem chery, ik heb een probleem. Ik weet niet eens of ik het nu nog wel zal gaan halen."

DERDE DADER

De advocaten van de twee verdachten spreken de beschuldigingen tegen. Er zou een derde dader zijn geweest die Badloe doodschoot. Tijdens de vlucht van Nieuwegein naar de tweede vluchtauto in Vleuten, zou deze persoon met het vuurwapen zijn uitgestapt.

BADLOE

De 43-jarige Badloe, ook bekend als 'Chico', woonde al lang aan de Apolloburg in Nieuwegein. Het is een hechte buurt, waar ook familieleden van hem wonen. Omwonenden stonden 's ochtends op de stoep met elkaar te praten toen het schieten begon.
Badloe en zijn vrouw hadden een baby. Volgens zijn zus was hij klusjesman van beroep en deed hij onder meer schilderwerk. Volgens de politie was hij betrokken bij drugshandel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.