Slachtofferhulp na aanslag Utrecht: 'Hou een logboek bij om alles te verwerken'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Slachtofferhulp Nederland was vlak na de aanslag in Utrecht meteen aanwezig op verschillende politiebureaus. Dat zei voorzitter Rosa Jansen vanmorgen op Radio M Utrecht.
"De politie ter plaatse trof heel veel directe getuigen aan en ze werden doorgestuurd naar bureau Paardenveld en het bureau aan de Marco Pololaan. Je kunt je voorstellen dat er 60 á 80 mensen daar aankomen. Mensen die iets verschrikkelijks hebben gezien, zitten daar dan op bankjes te wachten en dan is het toch wel fijn dat deskundigen ze kunnen opvangen", aldus Jansen.
De deskundigen boden een luisterend oor, dronken samen een kopje koffie en brachten zo de tijd door tot ze gehoord konden worden door de politie. Jansen: "En we merkten nadat ze het verhaal vertelt hadden, dat het ook belangrijk was om dan nog de opvang te doen. Het lijkt dan net op een hele andere manier bij je binnen te komen namelijk."

SLACHTOFFERS BELLEN ZELF

Hoewel de politie in de meeste gevallen Slachtofferhulp inschakelt, vonden mensen ook zelf de weg naar de hulpverleners. Dat gebeurde al vlak nadat Gökmen Tanis om zich heen schoot.
"Er kwamen van alle kanten berichten bij ons binnen dat er een schietincident had plaatsgevonden. Maar we beginnen echt te handelen als we daarvoor een signaal krijgen vanuit de politie. We hebben daar een directe lijn mee. In zulke ernstige situaties wordt er direct een kernteam, een crisisteam geformeerd en vanuit daaruit wordt gehandeld."
Slachtofferhulp Nederland over nazorg na de aanslag in Utrecht

NAZORG

Nu meer dan twee weken na de aanslag is Slachtofferhulp niet meer echt betrokken bij de slachtoffers die hulp nodig hadden. Vooral de eerste momenten en dagen erna waren druk, en nu is het aan de mensen zelf om hun ervaring te verwerken.
Volgens Jansen heeft slachtofferhulp de mensen daarbij goede handvaten aangereikt. "Wij werken met een stappenplan. Mensen zijn enorm veerkrachtig en kunnen een hoop zelf opvangen. Maar het is wel heel goed om met mensen door te nemen dat bepaalde reacties op zo'n gebeurtenis vanzelfsprekend zijn."

LOGBOEK

Ook het bijhouden van een dagboek is veel geadviseerd na de tramaanslag. "Zet in zo'n logboek wat er in je hoofd en lijf speelt. Verder geven we ook het advies om niet te lang met slapeloze nachten rond te lopen en naar de huisarts te gaan als je niet kan slapen voor eventueel een tabletje."
In uiterste gevallen kan Slachtofferhulp Nederland ook iemand doorverwijzen naar een rouwtherapeut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.