Les over terrorisme in Utrecht: "Zomaar in de stad mensen vermoorden, ik vind dat echt niet kunnen"

© NOS
UTRECHT - "Terrorisme is meestal iets van ver weg, maar nu was het dus hier." Op basisschool De Regenboog in Utrecht krijgen de kinderen vandaag les over terrorisme.
"Terrorisme is echt wel iets wat kinderen tegenwoordig bezighoudt. Ze zien het op het Jeugdjournaal of horen er thuis over. We waren al een tijdje van plan om het daar eens een keer over te hebben", zegt Remco van de Peut, leerkracht van groep 7/8 op christelijke basisschool De Regenboog in Utrecht tegen het Jeugdjournaal.
Na de aanslag in de tram van ruim twee weken geleden werd die behoefte alleen maar groter. "Terrorisme is meestal iets van ver weg, maar nu was het dus hier. De kinderen moesten die dag binnenblijven en hun ouders moesten hen van school komen ophalen. Dat was best spannend."

LESPROGRAMMA

Na de aanslagen in Parijs in 2015 werd terrorisme-expert Beatrice de Graaf overspoeld met verzoeken om op scholen te komen vertellen over terrorisme, radicalisering en polarisatie. Dat bracht haar op het idee om een lesprogramma te schrijven en dat wordt nu na een proefperiode op 20 scholen gebruikt. Vandaag dus op De Regenboog. Als eerste is groep 6 aan de beurt.
Na een korte uitleg vraagt geschiedenisdocent in spe Gerjob Aalders die de les verzorgt wat een terrorist is: "Dat is iemand die het niet eens is met de politiek of wat er in een land gebeurt. Die wil dat dan veranderen en vaak doen ze dat met geweld", zegt Noor (10 jaar). "Die man die in de tram begon te schieten is dus echt een terrorist", vindt Bart (10 jaar). "Ik vind dat echt niet kunnen: in de stad mensen zomaar gaan vermoorden."

VAN ALLE TIJDEN

Gerjob Aalders probeert uit te leggen dat terrorisme van alle tijden is. "Willem van Oranje bijvoorbeeld. Wij vinden hem een vrijheidsstrijder, maar in Spanje vonden ze hem een terrorist. Wat we ook duidelijk willen maken, is dat terrorisme weer over gaat. Het gaat in golfbewegingen."
"Nu zie je dat religieus terrorisme nog een opgaande lijn laat zien, maar vroeg of laat komt er een einde aan. Het aantal slachtoffers als gevolg van aanslagen loopt al terug. Het is belangrijk om met feiten te laten zien dat je niet echt heel bang hoeft te zijn." Gerjob legt de klas een stelling voor: 'de kans dat je zelf slachtoffer wordt van een aanslag is klein'. Vrijwel iedereen steekt het groene kaartje omhoog. Mee eens.

DAG VAN DE AANSLAG

Op de dag van de aanslag gaf Remco van de Peut toevallig als invaller les in Overvecht, op een school met een diversere samenstelling dan De Regenboog. "Het gesprek over de aanslag had daar wel een wat andere toon. Sommige kinderen kenden de dader en omdat ze zelf ook moslim zijn, voelden zich heel direct aangesproken op wat hij had gedaan. Ook door wat politici daarover zeiden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.