Bilts raadslid stelt vast: ook hier veel mis met Veilig Thuis

© ANP
DE BILT - Ook in de gemeente De Bilt is er veel mis met Veilig Thuis en Samen Veilig. Dat stelt raadslid Connie Brouwer vast na een onderzoek.
Zestien families richtten zich tot de raad in De Bilt na een oproep. Veertien van de melders hadden ernstige klachten over het bedrijf dat jeugdzorg en jeugdbescherming aanbiedt. Twee melders waren positief.
In februari deden een aantal Biltse fracties een oproep. Met de ouders en families die zich meldden hield raadslid Connie Brouwer een gesprek. Dat leidde tot een rapport. Brouwer wilde dat rapport graag deze week bespreken in de gemeenteraad, maar een aantal raadsleden vindt dat eerst Samen Veilig Midden Nederland commentaar moet kunnen leveren op het rapport.
Brouwer geeft aan dat de klachten in De Bilt overeenkomen met de klachten die eerder al in de gemeente Utrecht aan het licht zijn gekomen. Het raadslid zegt dat het gaat om problemen bij de waarheidsvinding. Er zou sprake zijn van onjuiste verslaglegging: uitspraken van betrokkenen zouden in verslagen worden verdraaid.

PERSONELE WISSELINGEN

Wat veel families stoort is dat er veel personele wisselingen zijn. Met name bij voogden zorgt dat voor problemen. Achtereenvolgende voogden nemen beslissingen die haaks staan op beslissingen van hun voorganger. Verder klagen families dat niet aan specifieke hulpvragen wordt voldaan.

NIET SERIEUS GENOMEN

Ook voelen ouders zich niet serieus genomen en onheus bejegend. En tenslotte is het hele systeem te bureaucratisch waardoor snel handelen van Samen Veilig lastig is, meldt raadslid Brouwer op basis van haar onderzoek.
Volgens het raadslid kijken enkele collega politici te veel naar Samen Veilig in plaats van naar de cliënten. Brouwer: "We moeten ons eerder druk maken over de mensen die met Samen Veilig te maken krijgen en niet goed worden geholpen. Zij hebben een stem verdiend. Wat er allemaal mis gaat is niet zo zeer pijnlijk voor Samen Veilig, maar dat is pijnlijk voor de families die er bij betrokken zijn."

MELDPUNT

Veilig Thuis Utrecht is het meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld. Veilig Thuis is in Utrecht ondergebracht bij Samen Veilig Midden Nederland, een bedrijf dat ook andere vormen van jeugdbescherming aanbiedt.
Het raadslid heeft komende week een gesprek met Paul Janssen, één van de twee directeuren van het bedrijf. Ook wethouder Madeleine Bakker sluit bij dat gesprek aan. Op 14 mei volgt dan alsnog een debat over de kwestie in een commissievergadering van de Biltse gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.