20 en 21 jaar cel voor liquidatie Adjai Badloe uit Nieuwegein

© RTV Utrecht / Rik Dogger
NIEUWEGEIN - De twee 25-jarige verdachten van de moord op Adjai Badloe uit Nieuwegein zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 21 jaar en 20 jaar. Het gaat om Denzel D. uit Amstelveen en Reza J. uit Amsterdam. D. krijgt 21 jaar en J. 20 jaar.
Volgens de rechters is er overtuigend en wettig bewijs dat het tweetal Adjai Badloe heeft vermoord. Ze stelden vast dat er sprake was van een concreet en vooropgezet plan. In de tweede vluchtauto zijn kledingstukken gevonden waarop het DNA, maar ook schotresten en scherfjes van de autoruit van het slachtoffer. Samen met alle andere sporen en getuigenverklaringen vormt dit volgens de rechtbank sterk bewijs.
De rechters geloven niks van het alternatieve scenario waar Denzel D. mee kwam. Hij zou slechts chauffeur zijn geweest en er een derde man bij de aanslag betrokken zij geweest. Maar de rechtbank zegt dat daar geen enkel bewijs voor gevonden is. Verder wordt D. ook veroordeeld voor drugsbezit en roekeloos rijden op de vlucht. Vanwege dat laatste feit krijgt de Amstelvener een rijontzegging van twee jaar. J. is ook veroordeeld voor verboden wapenbezit en brandstichting.

LIEGEN EN ZWIJGEN

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij tijdens de behandeling van de moordzaak geen openheid van zaken hebben gegeven. D. vertelde een ongeloofwaardig verhaal en J. bleef hardnekkig zwijgen. Daardoor blijven veel vragen over de achtergrond van de aanslag onbeantwoord. De nabestaanden van Adjai Badloe, die zij onherstelbaar leed en schade toebrachten, blijven daar nu mee zitten.
Het vonnis van de rechtbank Gelderland valt iets lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die eiste vorige maand gevangenisstraffen van 23 en 24 jaar cel geëist tegen de mannen.

BADLOE

Adjai Badloe uit Nieuwegein kwam op 28 november 2017 om het leven. Die ochtend kuste hij zijn vrouw en kind gedag en ging hij naar zijn werk. Toen hij bij zijn woning aan de Apolloburg in de auto stapte, werd hij doorzeefd met kogels. Na een wilde achtervolging arresteerde de politie Denzel D. uit Amstelveen en Reza J. uit Amsterdam.
De 43-jarige Badloe, ook bekend als 'Chico', woonde al lang aan de Apolloburg in Nieuwegein. Het is een hechte buurt, waar ook familieleden van hem wonen. Omwonenden stonden 's ochtends op de stoep met elkaar te praten toen het schieten begon. Dat zorgde volgens de rechtbank voor veel gevoelens van onrust en onveiligheid in de buurt.

SCHADEVERGOEDING

Naast de celstraf moeten de twee mannen ook forse schadevergoedingen betalen. Het dochtertje van Adjai krijgt 21.000 euro. Daarnaast moeten zij de partner van het slachtoffer bijna 27.000 euro shockschade betalen. Zij trof hem doodgeschoten achter het stuur aan. Ook moeten de mannen de uitvaartkosten van ruim 12.000 euro vergoeden.
De verdachten waren zelf bij de uitspraak aanwezig en hoorden het allemaal gelaten aan. Zij hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.