Politieke podcast Amersfoort: "Burgemeester Bolsius had Koningsdagboete nooit moeten toestaan"

AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft niet goed gehandeld in de kwestie rondom de veelbesproken Koningsdagboete. Deze conclusie trekken de opiniemakers van De Stad Amersfoort, De Stadsbron en RTV Utrecht in de tweede politieke podcast die vandaag verschijnt.
Vanuit de Espressobar in Bibliotheek Eemland gaan de journalisten in op de geheimhoudingsverklaring die vrijwilligers moesten tekenen. Daarin stond dat ze 25.000 euro moesten betalen als ze iets zouden verklappen over de organisatie van Koningsdag. Die boete is inmiddels van tafel voor de vrijwilligers en geldt alleen nog voor professionals die betrokken zijn bij de organisatie.
"Je mag het gerust een bommetje noemen wat ontplofte. Mensen spraken er schande van. Wat het extra gênant maakte is dat mensen dachten dat het een 1 aprilgrap was", vertelt Dennis van Ommeren van RTV Utrecht.
Wat het extra gênant maakte is dat mensen dachten dat het een 1 april grap was.
Dennis van Ommeren
John Spijkerman van online krant De Stadsbron heeft kritiek op hoe burgemeester Lucas Bolsius reageerde op dit nieuws. "Als ik Bolsius hoor over grote onderwerpen die het landelijke nieuws domineren dan lijkt het wel of hij kampioen is in het bedenken van een verkeerd optreden."
Spijkerman denkt daarbij terug aan de Armeense kinderen Howick en Lily die dreigden te worden uitgezet. "Daar opereerde hij ook niet heel slim en ik herinner me wel meer van dit soort incidenten." Hij vindt dan ook dat burgemeester Bolsius alerter had moeten zijn aan het begin van het traject. "Hij had nooit moeten toestaan dat die boeteclausule opgenomen werd in het contract."

NIEUW STADHUIS

De opiniemakers blikken ook vooruit op de agenda van de gemeenteraad en staan stil bij de locatiekeuze voor een nieuw stadhuis. Het huidige gebouw voldoet niet meer en renovatie blijkt mede vanwege de vondst van asbest erg duur te zijn. Wethouder Willem-Jan Stegeman koerst daarom nu af op twee nieuwbouwlocaties: de voormalige rechtbanklocatie op het Stationsplein, óf op het braakliggende terrein tussen de rotonde bij het Eemplein en het spoor.
Aanvankelijk waren er meer locaties in beeld. "Als de wethouder al publiekelijk besluiten neemt, waar is dan de gemeenteraad voor?", vraagt Jeroen de Valk van huis-aan-huiskrant De Stad Amersfoort zich af.
Als de wethouder al publiekelijk besluiten neemt, waar is dan de gemeenteraad voor?
Jeroen de Valk
Dennis van Ommeren van RTV Utrecht ziet dat de strijd nog lang niet gestreden is. "Het wordt hoe dan ook een heel dure grap". John Spijkerman van De Stadsbron constateert tenslotte dat sommige onderwerpen eigenlijk al jaren op de politieke agenda staan.

MEER DAADKRACHT

Dat geldt wat Spijkerman betreft voor de discussie over het stadhuis, maar ook over wat er moet gebeuren met de kunstwerken van schilder Armando. Die waren te zien waren in het inmiddels failliete Museum Oud Amelisweerd. Amersfoort is eigenaar van 22 kunstwerken die deel uitmaken van de zogeheten kerncollectie.
"Ik ben zes jaar weg geweest en nu ik terug kom lijkt het wel of dezelfde onderwerpen nog steeds de politieke agenda domineren. Voor sommige onderwerpen mag wel wat meer daadkracht zijn".
De volledige podcast 'Stadhuisplein Amersfoort' is hier te beluisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.