Minder Utrechtse kinderen naar middelbare school van eerste keus

De strookjes komen een voor een uit de koektrommel.
De strookjes komen een voor een uit de koektrommel. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT/STICHTSE VECHT - Dit jaar kan 91 procent van de kinderen in Utrecht en Stichtse Vecht naar de middelbare school van hun eerste keus. Dat is het resultaat van de loting die vandaag is gehouden. Vorig jaar vond nog 97 procent van de kinderen een plekje op de school van hun voorkeur.
Vier middelbare scholen kregen dit jaar te veel aanmeldingen binnen. Het Amadeus Lyceum, Gerrit Rietveld College, SvPO en het Niftarlake College moesten 750 kinderen terug brengen naar 384. De leerlingen die niet op deze scholen zijn ingeloot krijgen tot 10 april de kans zich in te schrijven voor de tweede ronde van de loting.

WEL PLEK

Het Bonifatius College in Utrecht is al jaren een zeer populaire school in Utrecht. De school laat dit jaar echter weten alle leerlingen te hebben kunnen plaatsen. Sterker nog, voor vwo en gymnasium heeft de school nog plaatsen vrij.
Ook populair is al jaren het Christelijk Gymnasium, ook in Utrecht. Ook die school heeft alle aangemelde leerlingen aangenomen, is te lezen op hun website: "Goed nieuws voor alle leerlingen die zich hebben aangemeld voor het nieuwe schooljaar. We hebben namelijk besloten alle 177 leerlingen toe te laten! Normaal gesproken zouden wij 170 nieuwe leerlingen hebben aangenomen, maar gezien de krapte op Utrechtse scholen hebben wij dit jaar anders besloten."

LOTING

De loting vond vandaag plaats in de Utrechtse wijk Tuindorp. Notaris Wil Brantjes van Grafhorst Notarissen ging de loting voor. Het aantal aanmeldingen voor de vier populaire scholen is in vergelijking met vorig jaar dus flink gestegen. "Dat zijn de onbekende keuzes die ouders en kinderen maken", zegt Bram Donkers van 'naar het VO'. Daarom moeten deze middag meer kinderen teleurgesteld gaan worden.
"Het is jammer dat de kinderen moeten loten", vertelt Bram Donkers.
"Het is jammer dat de kinderen moeten loten", vertelt Bram Donkers. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
De papieren lootjes werden een voor uit een grote koektrommel gehaald die midden op tafel stond. De namen en nummers werden hardop voorgelezen. De notaris werkt het liefst met de ouderwetse papieren lootjes. "Ik heb geen controle over een programma wat je in de computer stopt."

JAMMER

Bram Donkers vindt het leuk voor de vier scholen dat ze zo populair zijn, maar ziet ook de nadelen. "Het is jammer voor de kinderen die moeten loten in plaats van dat ze meteen worden toegelaten."
Op elf april is de uitslag van de tweede rond van de loting. De Utrechtse schoolbesturen geven de garantie dat elk kind op het goede niveau in Utrecht naar een middelbare school kan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.