Utrecht krijgt mogelijk monument voor gastarbeiders

Gastarbeiders Werkspoor uit 1971.
Gastarbeiders Werkspoor uit 1971.
UTRECHT - De gemeente Utrecht staat positief tegenover een monument voor gastarbeiders. Dat zei wethouder Anke Klein tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Maar, zegt de wethouder, de gemeente kijkt daarbij vooral naar initiatieven die uit de stad komen. Als zo'n initiatief binnenkomt wil de wethouder eerst onderzoeken of er draagvlak is voor zo'n monument.
De uitspraak komt na vragen van DENK. Die partij geeft aan dat het volgend jaar vijftig jaar geleden is dat de laatste gastarbeiders naar Nederland kwamen. Volgens de partij heeft inmiddels 20 procent van de inwoners van de stad een verleden als gastarbeider of is er een nakomeling van.
Fractievoorzitter Mahmut Sungur van DENK zegt dat gastarbeiders nauw betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van beeldbepalende locaties zoals Hoog Catharijne en nieuwe wijken in de stad Overvecht en Kanaleneiland. Sungur: "Of ze zijn als werknemer bij grote en kleine Utrechtse werkgevers zoals de Nederlandse Spoorwegen, het toenmalige DEMKA, Werkspoor en de voormalige kassencomplexen in de huidige stadswijk Leidsche Rijn betrokken geweest."
Wethouder Klein gaf aan dat de gemeente waardering heeft voor iedereen die heeft bijgedragen aan de stad zoals hij nu is en dus ook voor de gastarbeiders. Hoe het monument er uit moet gaan zien en waar het moet komen is nog niet duidelijk. Ook de kosten zijn onduidelijk, al gaf de wethouder aan daar budget voor vrij te willen maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.