Voor- en tegenstanders willen biogascentrale Bunschoten op provinciale agenda

© Google Street View
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Voor- en tegenstanders van de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg willen dat bij het vormen van een provinciale coalitie rekening wordt gehouden met hun standpunten in de jarenlange discussie die rond de fabriek speelt. Zowel de eigenaar van de biogascentrale als de omwonenden van de fabriek in Bunschoten hebben een brief gestuurd naar informateur Bram van Ojik.
De partijen staan recht tegenover elkaar en willen beide hun belangen benadrukken. Ze hopen dat de informateur hun standpunten meeneemt tijdens het vormen van de provinciale coalitie.
De biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg maakt van vis- en andere etensresten groengas, maar veroorzaakt daarbij al jaren stankoverlast in de omgeving. Omwonenden willen dat de provincie kiest voor een hardere aanpak en mogelijk zelfs tot sluiting overgaat. De eigenaar van de fabriek wil juist uitbreiden.

GROENGAS

De eigenaar van de biogascentrale, Arie van de Groep, benadrukt in zijn brief aan de informateur hoe belangrijk groene energie is. Hij schrijft dat hij de enige ondernemer in de regio is die op grote schaal bezig is met het produceren hiervan.
Ook wordt Van Ojik bijgepraat over de uitbreidingsplannen van de fabriek. Van de Groep hoopt namelijk te verhuizen naar een locatie vlak naast het dorp. Daar heeft de centrale, volgens hem, de ruimte om veel meer gas te produceren, namelijk voor 40.000 huishoudens.

STANK

In de brief waarschuwt Van de Groep de informateur ook voor de klachten van omwonenden over stank. Hij benadrukt dat hij op dit moment tonnen investeert om de stankoverlast tegen te gaan, maar dat de echte oplossing verhuizen is. Op zijn nieuwe locatie verwacht hij met nieuwe technieken veel stank te voorkomen.
En die klachten van omwonenden kwamen er. Ook zij stuurden een brief aan Van Ojik. Buurtbewoners benadrukken juist dat Van de Groep een kleine speler is op de markt voor groene energie. "Het bedrijf levert op landelijke schaal een marginale bijdrage aan de energiebehoefte, waarbij de overlast die het veroorzaakt in geen verhouding staat tot deze bijdrage", valt te lezen in hun brief.
Hoewel de fabriek juist benadrukt dat hun grondstoffen uit 100 procent afval bestaan en dus een 100 procent groene vingerafdruk heeft, betwisten buurtbewoners het groene karakter van de fabriek. "Het afval wordt van heinde en ver aangevoerd met vervuilende vrachtwagens", leggen de omwonenden uit.

BELANGEN

Omwonenden zouden graag zien dat de provincie streng handhaaft wanneer de biogascentrale regels overtreedt. Zij willen dat de stankoverlast eerst op de huidige locatie wordt aangepakt, voor er wordt nagedacht over een vergunning voor een nieuwe locatie.
De eigenaar van de biogascentrale geeft juist aan dat de geuruitstoot op de huidige locatie nooit helemaal goed te krijgen is. De fabriek blijft dus inzetten op verhuis- en uitbreidingsplannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.