Belangenvereniging Den Dolder wil dat minister kliniek Michael P. eerder sluit

© ANP
DEN DOLDER - De Belangenvereniging Den Dolder wil dat Fivoor, de instelling waar Michael P. verbleef, eerder vertrekt uit Den Dolder. Dat schrijft de vereniging in een brief aan minister Dekker van Rechtsbescherming. Op dit moment wordt 2025 genoemd als jaar van sluiting, maar het dorp wil dat Fivoor eerder sluit.
Ook wil de vereniging dat de minister extra toezicht instelt. En bovendien roept de vereniging de minister op ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst geen zwaardere delinquenten geplaatst worden in Den Dolder.

VEILIGHEID

Gevoelens van onveiligheid zijn er nog altijd in Den Dolder, schrijft de vereniging. Vorig najaar nog is een inwoner van Den Dolder bedreigd met een mes, toen een groepje cliënten werd aangesproken op drank- en drugsgebruik. Ze zaten op dat moment bij een kinderspeelplaats, aan een voetpad dat een verbinding is tussen de instelling en het dorp. Door ingrijpen van een buurtcoach is dat incident toen niet verder geëscaleerd, zegt de vereniging.
Maar over de reactie van Fivoor is de belangenvereniging minder te spreken. Want op het verzoek of de cliënten van Fivoor een verbod kunnen krijgen om het pad te gebruiken, kwam het antwoord dat dit niet kan, omdat het een openbare weg is. Daarmee heeft Fivoor te weinig oog voor de veiligheid, is de klacht. Temeer om dat in een inspectierapport dat vorige week donderdag is uitgekomen staat dat er afspraken kunnen worden gemaakt waar cliënten tijdens verlof heen gaan.
De gemeente heeft destijds wel een tweede pad naar het dorp aangelegd om de cliënten te spreiden.
Ook zouden de buurtcoaches niet 24 uur per dag bereikbaar zijn, zoals vroegere bewaking dat wel was, en zijn er vraagtekens of de camera's op het terrein van Fivoor 's avonds laat wel worden bekeken.

DELINQUENTEN

Onrust is er ook na een een bijeenkomst van een klankbordgroep, de dag voordat de rapporten verschenen vorige week. Daarin zou door Fivoor zijn gezegd dat er begin volgend jaar waarschijnlijk weer zwaardere delinquenten in Den Dolder worden geplaatst.
In reactie daarop zegt een woordvoerder van Fivoor dat het besluit om die zwaardere gevallen nu niet te plaatsen geldt voor een jaar. Voor begin volgend jaar moet daar opnieuw een besluit over genomen worden. "De verwachting is dat die maatregel wordt verlengd", aldus Fivoor.
Minister Dekker heeft na de presentaties van de inspectierapporten vorige week gezegd naar Den Dolder te komen voor overleg. Belangenvereniging Den Dolder hoopt met Dekker in gesprek te kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.