Boek vereeuwigt verdwijnende Spakenburgse klederdracht

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
PROVINCIE UTRECHT - Steeds minder vrouwen in Bunschoten-Spakenburg dragen nog klederdracht. Daarom moet een boek er nu voor zorgen dat de klederdracht vereeuwigd is. Het is een naslagwerk voor komende generaties die de klederdracht mogelijk niet meer in het straatbeeld zien.
Het boek 'De Pracht van onze Klederdracht' staat vol met schitterende foto's van vrouwen die nog steeds de traditionele klederdracht dragen. Daarnaast is het boek gevuld met informatie over de vele stijlen en kenmerken.

ONTSTAAN

Het boek is een idee van de 21-jarige Jeffrey van den Dikkenberg. De jonge fotograaf wilde een camera testen toen hij op straat een vrouw in klederdracht tegen kwam. Zijn foto's bleken zo in de smaak te vallen dat hij bij meer vrouwen in klederdracht werd uitgenodigd.
Omdat Jeffrey zelf geen kennis had over de klederdracht, werd hij uiteindelijk in contact gebracht met de 76-jarige Bort Zwaan. Als klederdrachtkenner heeft hij het boek van inhoud voorzien.
De oudste en jongste klederdracht draagsters poseren met de burgemeester
De oudste en jongste klederdracht draagsters poseren met de burgemeester © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers

NASLAGWERK

Het boek werd tijdens de presentatie met veel enthousiasme ontvangen. Veel mensen in Bunschoten-Spakenburg zien de klederdracht als een stukje van hun identiteit. Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan de oudste klederdracht draagster van het dorp, zij is inmiddels bijna 101 jaar oud. De jongste draagster is 68 jaar. Nieuwe generaties kiezen ervoor om geen klederdracht te dragen en zo is het verdwijnen van de klederdracht een kwestie van tijd.
Ondanks de waardering voor de klederdracht is er veel begrip voor het verdwijnen ervan. "Dat is de tijdgeest", reageert schrijver Bort Zwaan. "Kinderen gaan nu langer naar school en moeten gymmen."
Waarschijnlijk is dit voor het laatst dat er zoveel Spakenburgse vrouwen die dagelijks klederdracht dragen bij elkaar waren.
Waarschijnlijk is dit voor het laatst dat er zoveel Spakenburgse vrouwen die dagelijks klederdracht dragen bij elkaar waren. © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers

EERBETOON

Volgens Zwaan is het verdwijnen van klederdracht jammer, maar onvermijdelijk. "Het kan nu gewoon niet meer, bovendien is het dragen van klederdracht heel veel werk." Daarom is het boek ook een eerbetoon aan de laatste vrouwen in klederdracht.
Als deze vrouwen er straks niet meer zijn, is de klederdracht alleen nog te zien in musea, tijdens de Spakenburgse dagen en in het nieuwe boek 'De Pracht van onze Klederdracht'.
Boekpresentatie 'De Pracht van onze Klederdracht' in zorgcentrum De Haven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.