Utrechtse scholieren strijden met nieuwe 'Marslander' in Barcelona

© St. Bonifatiuscollege
UTRECHT - Scholieren van het Utrechtse St. Bonifatiuscollege zijn de komende dagen in Barcelona met hun zelfgebouwde robots. Ze doen mee aan een internationale wedstrijd in het bouwen van robots en nemen het daar op tegen scholierenteams uit de hele wereld.
De scholieren deden eerder al met succes mee aan het Nederlands Kampioenschap van de First Tech Challenge. De deelname aan het Spanish Open is voor de scholieren de kers op de taart, vindt hun begeleider Kees Hooyman. "Ze zijn al sinds september met hun robots bezig en zijn er elke week uren aan kwijt."

MARSLANDER

De robot is ongeveer veertig centimeter groot, zegt Marten de Klein, één van de scholieren die nu in Barcelona is. "Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren." Daarvoor moet de robot onder meer zichzelf optrekken en balletjes verplaatsen. "Het achterliggende idee is dat de robot een soort marslander is die mineralen kan verzamelen," zegt De Klein.
Volgens zijn begeleider Hooyman zijn de scholieren bezig met het onderwijs van de toekomst. "Ik heb ze maar heel weinig les gegeven, ze leren vooral van elkaar. Er zijn geen toetsen en er is geen huiswerk, maar toch zijn ze al maandenlang bezig."

TECHNISCHE STUDIE

De jongeren hebben de robot dan ook helemaal zelf bedacht en in elkaar gezet. Dat smaakt zeker naar meer, zegt De Klein. "Ik ben technisch georiënteerd. Ik zou zeker wel een technische studie willen doen na de middelbare school. Door dit project word je wel gemotiveerd om je daar extra in te verdiepen."
Morgenmiddag is bekend hoe de robots van de Utrechtse scholieren het hebben gedaan.
Radio M Utrecht in gesprek met Marten de Klein en Kees Hooyman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.