Vikingschip Leidsche Rijn voor één dag uitgegraven

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VLEUTEN - Een bijzondere gebeurtenis in Leidsche Rijn. Vandaag is de opgraving van een middeleeuws schip eenmalig te bezoeken. De 'Vleuten 3' om precies te zijn.
In de negende eeuw stroomde de Rijn nog door dit gebied, wat nu het Máximapark is. Langs de oevers lagen nederzettingen die waren met elkaar verbonden door de rivier. Over het water voeren verschillende schepen, vandaar dat de 'Vleuten 3' er is aangetroffen.
"Het is een boot die is gebruikt voor de aanleg van een kade. Ze hebben waarschijnlijk een oude boot in tweeën gezaagd en dat hout weer gebruikt", aldus Herre Wynia, archeoloog bij de gemeente Utrecht.
Middeleeuws schip ontdekt in Leidsche Rijn.
Middeleeuws schip ontdekt in Leidsche Rijn. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

VIKINGRIJN

Tijdens voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Vikingrijn, werden de oudheden gevonden. Wynia: "In 2016 hebben we hier proefsleuven gegraven om te kijken of er ook archeologie was. We hadden namelijk het idee dat hier archeologische resten zouden liggen. En bij één van die sleuven vonden we ineens een stuk van een schip."
Archeologen leggen een vikingschip tijdelijk bloot
Nu drie jaar later ligt het schip er nog steeds en heeft de aanleg van de Vikingrijn flinke vertraging opgelopen. "We hebben het toen even toegedekt omdat we goed wilden nadenken of en hoe we het gingen opgraven. En de definitieve plannen van de Vikingrijn moesten nog getekend worden. En nu is het zover, de waterloop gaat aangelegd worden. En voorafgaand is er nu dus archeologisch onderzoek."
In Leidsche Rijn is een schip uit de Middeleeuwen gevonden

NIEUW TYPE SCHIP

En dat wachten was de moeite waard. Want de 'Vleuten 3' blijkt niet zo maar een schip te zijn. "Het is ruim vier meter en het is prachtig bewerkt. Je ziet ook uitsparingen voor planken die er overnaads overheen liggen. Het is echt de huid van de onderkant van een schip. We vermoeden dat dit schip nog een niet ontdekt type is qua scheepstypologie. Dus dat maakt het echt uitzonderlijk', aldus een collega van Wynia.
Hij raakt niet uitgesproken. "Het is zo iets unieks dat je denkt van wow! Dat je dat dan zo even uit de grond trekt. Het was gewoon heel spectaculair."
Het spant waardoor men er vanuit gaat dat het een bijzonder type is.
Het spant waardoor men er vanuit gaat dat het een bijzonder type is. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

BROEDENDE STEENUILTJES

Hoewel het schip een unieke vondst is, is het alleen vandaag te bewonderen. Volgende week wordt er zand opgegooid en verdwijnt alles weer.
Wynia: "Er zit hier prachtige natuur in het Máximapark en er broeden hier ook twee steenuiltjes. Die moeten we gewoon heel rustig laten broeden. Dus wij gaan lekker de boel dicht gooien. Het is helemaal niet zo erg. We hebben zoveel mooie archeologie gevonden, dat we in augustus weer verder gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.