Utrechtse wethouders niet eerlijk over financiën energieneutrale huizen

© Ik kan vliegen / Jeroen Komen
UTRECHT - Twee Utrechtse wethouders, Anke Klein en Lot van Hooijdonk, hebben de gemeenteraad verkeerde informatie verschaft. Dat geeft het college toe na schriftelijke vragen van het CDA.
Fractievoorzitter Sander van Waveren heeft meerdere keren vragen gesteld over een stichting die van de gemeente een flink bedrag aan subsidies en een lening kreeg. De lening werd nooit terugbetaald en de doelstellingen van de stichting zijn niet gerealiseerd.
In 2013 is de stichting (H)eerlijk Wonen op verzoek van de wethouder opgericht. Het doel van de stichting was om het verduurzamen van bestaande woningen te stimuleren en mee te werken aan het ombouwen van woningen zodat ze energieneutraal zouden worden.
Dat laatste zijn zogenoemde nul-op-de-meter-woningen. De stichting moest op termijn zich zelf financieel gaan bedruipen door de opbrengsten van adviezen. Zover kwam het nooit, in 2018 werd de stichting weer opgeheven. Met een bedrag van ruim 175.000 euro aan subsidies en leningen bleek nauwelijks resultaat geboekt.

''POLITIEKE HOBBYPROJECTEN"

Van Waveren maakt zich daar boos over: "Terwijl allerlei bewonersinitiatieven gekort worden op hun subsidie lijkt het geld op politieke hobbyprojecten van de wethouders over de plinten te klotsen. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) heeft veel te weinig gecontroleerd of deze stichting wel echt wat leverde voor het geld. Voor dat geklungel betalen gewone Utrechters opnieuw de rekening."
De stichting kreeg opdracht om tien woningen in Kanaleneiland energieneutraal te maken. De stichting kreeg daarvoor een subsidie van 77.500 euro. Maar de bewoners kozen uiteindelijk voor een ander om het project uit te voeren. Waar de 77.500 euro uiteindelijk gebleven zijn is volgens de wethouder Anke Klein (D66) onduidelijk.
Ze schrijft aan de gemeenteraad: "Helaas is uit de gemeentelijke administratie geen eindverslag of financiële rapportage traceerbaar, waaruit helder wordt welke werkzaamheden precies zijn uitgevoerd. Er zijn slechts informele verslagen terug te vinden, waaruit de rol van de Stichting als coördinator en conceptontwikkelaar blijkt. Overigens is het ook de bouwer die is gekozen door de bewoners niet gelukt om tot realisatie te komen. De kosten bleken te hoog."

GEFAALD

In de brief aan de gemeenteraad geeft wethouder Klein toe dat de gemeente gefaald heeft bij het toezicht op de stichting: "Tevens moeten wij helaas constateren dat we onze rol als subsidieverstrekker en opdrachtgever naar de stichting niet altijd goed hebben vervuld. Zo heeft de stichting geen deugdelijk bestuur gehad."
Verder geeft wethouder Klein toe dat eerdere vragen van het CDA onvolledig zijn beantwoord: "Ja, dit antwoord was niet juist. We hebben in onze eerdere beantwoording de vraag te eng geïnterpreteerd en alleen naar de lening en daarbij horende werkzaamheden gekeken. Pas later hebben we u ook, naar aanleiding van vragen tijdens de commissie over de subsidie geïnformeerd. Achteraf hadden wij u direct bij de beantwoording (...) het complete beeld moeten schetsen (lening, subsidie én opdrachten). Onze excuses daarvoor."
Wethouder Lot van Hooijdonk lag eerder al onder vuur vanwege het tramdebacle. Bij de tram naar De Uithof zijn er enorme overschrijdingen op het budget. Bovendien is de tram veel later klaar dan gepland. De volledige oppositie zei eerder dit jaar het vertrouwen op in de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.