Celstraffen voor diefstal politiekleding bij in scène gezette overval

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De drie mannen die verantwoordelijk zijn voor diefstal van een partij politie-uniformen, begin vorig jaar in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, zijn door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen. Bij de mannen werden ook vuurwapens, een gestolen Audi en alle mogelijke spullen voor het plegen van plofkraken gevonden.
De uniformen werden op 27 februari gestolen bij een overval op een pakketbezorger, samen met andere waardevolle spullen als mobieltjes, sieraden en horloges. De politie had al snel het vermoeden dat het om een nepoverval ging en dat de pakketbezorger in het complot zat.

STRAFFEN

De 21-jarige hoofdverdachte Yusuf T. moet 2,5 jaar de gevangenis in, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechter hield Yusuf T. voor dat hij eerder over veel verdenkingen en mogelijke andere betrokkenen niets wilde zeggen. De rechtbank kan daarom niet anders dan hem daarvoor verantwoordelijk houden. T. krijgt verder een contactverbod opgelegd met zijn medeverdachten en moet onder toezicht van de reclassering naar een zinvolle dagbesteding zoeken. Ook moet hij ruim 26.000 euro aan schadevergoedingen betalen.
Medeverdachte Tugrul S. is volgens rechtbank niet echt overvallen en beroofd van pakketten met politiekleding en andere waardevolle spullen, maar was betrokken bij de plannen om de gewapende overval in scène te zetten.
Voor hem valt de straf een stuk lager uit dan geëist. De rechtbank veroordeelt hem tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook hij moet een derde van de 18.000 euro schadevergoeding betalen, plus een kleine 7.000 euro aan criminele winst die hij zou hebben gemaakt. Voor hem en de derde verdachte geldt eveneens het contactverbod en reclasseringstoezicht.
Ook de derde verdachte wordt door de rechter schuldig bevonden. Het gaat om Tolga A.. Zijn rol was kleiner, maar het bezit van een vuurwapen wordt hem flink aangerekend. Zijn straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie: vijftien maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Ook hij moet zijn deel van de schadevergoeding betalen en de criminele winst afstaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.