Utrechtse Heuvelrug wil dat mariniers verhuizen: "Het terrein moet volledig beschikbaar komen"

© RTV Utrecht
DOORN - De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de staatssecretaris van Defensie vasthoudt aan het besluit om de mariniers te verhuizen naar Zeeland. Dat standpunt deelt de gemeente binnenkort mee aan staatssecretaris Barbara Visser. De gemeente wil het terrein in Doorn gebruiken voor woningbouw.
"We willen het omvormen naar een eigentijdse en duurzame dorpse wijk, waar in het groen geleerd, gerecreëerd en gewerkt wordt", schrijft het college in de brief. Eerder was al duidelijk dat het terrein op het oog ligt om rond de 400 á 500 woningen te bouwen.
Volgens Menno Reemeijer, woordvoerder van Defensie, staat er in de brief niet veel nieuws. "Die afspraak om te verhuizen staat voor ons ook", aldus Reemeijer. "Wij weten alleen dat de verhuizing samenhing met de bouw van een andere kazerne en die heeft vertraging opgelopen."

WONINGBOUW

Op de Heuvelrug zijn er weinig plekken die in aanmerking komen voor woningbouw. De gemeente heeft veel natuur. Op het kazerneterrein in Doorn is in één klap veel mogelijkheid voor huizen. Ook het nabijgelegen golfterrein wil de gemeente daar graag bij betrekken.
De gemeente vindt dat het Rijk moet vasthouden aan het beleid. Eerder zette de Heuvelrug hun eigen plan in de ijskast, maar vindt nu dat ze op Den Haag moeten kunnen vertrouwen: "Op geen enkele wijze is de afgelopen periode vanuit defensie of het Rijksvastgoedbedrijf het signaal afgegeven dat de verhuizing niet aan de orde zou zijn." Het is voor het eerst dat de gemeente in dit dossier zo stellig dit standpunt inneemt.

GEMAAKTE AFSPRAKEN

De verhuizing naar Vlissingen zien veel mariniers niet zitten. Velen hopen stil in het centrum van het land te blijven. Misschien zelfs in Doorn, door uitbreiding van die kazerne. Maar de gemeente spreekt dat tegen: "Anderssoortig militair gebruik zou in onze ogen niet in lijn liggen met eerder gemaakte afspraken".
Maar de gemeente heeft het terrein hard nodig. "De positie van mariniers en hun gezinnen baart ons zorgen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter bij de minister van Defensie".
De verhuizing van het Korps Mariniers uit Doorn houdt de gemoederen al langer bezig. Meer daarover in ons dossier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.