Eis tegen stichter autobranden Nieuwegein: taakstraf, jeugddetentie en 73.000 euro aan vergoeding

© JS Multimedia/ L. Uppelschoten
NIEUWEGEIN/UTRECHT - De 15-jarige jongen die verdacht wordt van 15 autobranden in Nieuwegein, heeft vandaag een flinke straf tegen zich horen eisen. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt krijgt hij 100 uur taakstraf, 4 maanden jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs. Daarnaast zou hij 73.000 euro schadevergoeding moeten betalen.
De zitting tegen de 15-jarige verdachte werd gehouden achter gesloten deuren, vanwege de minderjarigheid van de Nieuwegeiner. De jongen werd in december samen met een 19-jarige vrouw opgepakt. Naast de reeks autobranden worden ze ook verdacht van het bekogelen met stenen van een bus en een woning.

ANDERE VERDACHTEN

De zaak tegen zijn inmiddels 20-jarige handlangster is aangehouden tot 25 juni. Er is extra onderzoek nodig om te bepalen of de vrouw in aanmerking komt voor een GBM-maatregel. Zo'n gedragsbeïnvloedende maatregel is gericht op heropvoeding, met als doel verder afglijden van de jongere te voorkomen.
Bij een aantal van de autobranden is nog een derde verdachte betrokken. Dat is een 15-jarige jongen uit De Meern. Hij staat volgende week vrijdag voor de rechter. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij het vernielen van de bus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.